Vesti iz zemlje

21.05.2024. 13:08

Forbes Srbija

Autor: Nova ekonomija

Linglong postao suvlasnik domaćeg Instituta za pojas i put

Foto: Nova ekonomija/Linglong, fabrika guma Zrenjanin

Kompanija Linglong International Europe, proizvođač guma iz Zrenjanina, od pre nekoliko dana postala je vlasnik pet odsto Instituta za pojas i put koji je osnovan kao državni. Registraciona promena u strukturi članova Instituta upisana je 16. maja na zahtev direktora ove organizacije, piše Forbes Srbija.

Prilikom osnivanja Instituta, većinski vlasnik bila je Vlada Srbije sa udelom od 51 odsto. Privredna komora Srbije (PKS) bila je vlasnik 40 odsto, dok je Univerzitet u Novom Sadu bio vlasnik preostalih devet odsto.

U martu 2022. godine, Vlada Srbije je smanjila svoj udeo na 33 odsto, a PKS na 25 odsto. Trećina udela, 33 odsto, tada je podeljena i rezervisana kroz sopstvene udele sa namerom da se kao osnivači upišu i kineske kompanije koje rade u Srbiji.

Prvi korporativni partner bio je Serbia Zijin Copper iz Bora, koji je prošle godine u junu preuzeo pet odsto Instituta. Prema podacima o upisanom i uplaćenom novčanom ulogu, za jedan odsto se uplaćuje 10 dinara. Upisan i uplaćen novčani ulog za pet odsto je 50 dinara.

Kako piše Forbes, krajem januara ove godine u krug suvlasnika je ušao Serbia Zijin Mining. Na identičan način pet odsto rezervisanog sopstvenog uloga je, reklo bi se pod istim uslovima, dodeljeno drugoj rudarskoj kompaniji.

Zatim je 16. maja u vlasničku stukturu Instituta je ušao i poznati proizvođač guma koji evropsko poslovanje vodi iz Zrenjanina – Linglong International Europe.

Institut za pojas i put je osnovan u decembru 2021. godine, a osnovni cilj mu je uspostavljanje partnerstva sa političkim, industrijskim, obrazovnim, kulturnim i drugim institucijama iz zemalja u okviru Inicijative „Pojas i put“. Poseban naglasak je na kinesko-srpskim odnosima.

„Institut je osnovan sa primarnim ciljem orijentisan na izgradnju i širenje mreže ključnih aktera, okupljenih oko zajedničke misije, i istraživanje mogućnosti za jačanje postojećih i stvaranje novih uspešnih partnerstava uz otkrivanje novih mehanizama saradnje“, stoji na sajtu Instituta.

Dodaje se i „pružanje naučne i stručne industrijske, akademske i kulturne, društvene i druge vrste podrške vladama, kompanijama, akademskim krugovima, istraživačkim centrima u Srbiji i zemljama u okviru Inicijative Pojas i put“.

Među ciljevima Instituta je navedena i maksimizacija proizvodnje kineskih kompanija u Srbiji, Centralnoj i Istočnoj Evropi i EU, kao i internacionalizacija srpskih kompanija na tržište Kine i drugih zemalja koje učestvuju u Inicijativi „Pojas i put“.

„Institutu su se, kao osnivači, pridružile kompanije Zijin Mining i Zijin Copper, do sada“, kaže direktor Bojan Lalić za brošuru Instituta, pre nego što mu se pridružio Linglong. „Institut je 2023. godine postao član Silk Road Think Tank Association – SRTA, Odeljenja za međunarodnu saradnju Komunističke partije Narodne Republike Kine.

Do sada Institut i njegovi osnivači imaju više od polovine potpisanih ugovora o saradnji sa državnim institucijama, kompanijama, univerzitetima i drugim organizacijama na tri kontinenta, Evropi, Aziji i Africi.

Prema podacima iz finansijskog izveštaja za 2022. godinu, pošto prošlogodišnji još nije objavljen, Institut je poslovao sa gubitkom od 1,8 miliona dinara. Ostvario je 9,9 miliona dinara poslovnih, ujedno i ukupnih, prihoda, ali i 1,7 miliona dinara ukupnih rashoda. Na kraju te godine u Institutu je bio jedan zaposleni.

RERI tvrdi: Država Linglongu dozvolila divlju gradnju

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.