Mali: Ekonomske mere danas stupaju na snagu, privrednici da se prijave od ponedeljka

Foto: Pexels

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da je Vlada Srbije danas usvojila tri uredbe koje se odnose na mere za podršku privredi zbog pandemije koronavirusa, da će te mere biti objavljene u Službenom glasniku do kraja dana, a pozvao je privrednike da se za ovu pomoć prijavljuju od ponedeljka.

On je na današnjoj konferenciji za novinare podsetio da je jedan od uslova da od 15. marta preduzeća nisu otpustila više od 10% radnika, kao ni da tri meseca nakon dobijanja pomoći ne otpuštaju isti broj zaposlenih.

Privredna komora Srbije (PKS) će objaviti uputstvo koja bi trebala da razjasni potencijalne nedoumice, najavio je Mali.

Ne računaju se zaposleni koji su zaključili ugovor o radu na odredjeno vreme pre tog datuma za period koji se završava od 15. marta 2020. godine, pa do stupanja na snagu te uredbe.

Pomoć će moći da koriste i preduzetnici koji su registrovali privremeni prestanak obavljanja delatnosti najranije 15. marta 2020. godine, odnosno na dan proglašenja vanrednog stanja, kao i udruženja i druge neprofitne organizacije, ukoliko nisu na spisku korisnika javnih sredstava.

Privrednici će u okviru poreske uprave morati da se prijave i da izaberu poslovnu banku u kojoj će im biti otvoren poseban namenski račun putem kog će jednom mesečno dobijati sredstva.

"Sve ostalo radimo automatski... U što većoj meri smo želeli da olakšamo i automatizujemo taj proces... Novac je na dva klikova od vas", naveo je Mali.

Vladinom uredbom je odloženo plaćanje poreza i doprinosa na zarade i naknade zarada do 4. aprila 2021. godine, a kako je dodao Mali, izmirenje te obaveze će početi od januara sledeće godine i to na najviše 24 mesečne rate, bez kamate.

Fondu za razvoj će omogućiti dinarske kredite koji će se vraćati po stopi od 1%, minimalni iznos kredita za privredna društva je milion, za mala pravna lica 200.000 dinara, a i gornja granica varira od veličine privrednog subjekta. Rok otplate biće do 36 meseci.

Ministar je najavio da će 100 evra biti isplaćeno svakom punoletnom građanu u dinarima "u njakraćem mogućem periodu nakon ukidanja vanrednog stanja", a dodao je i da će mere odlaganje poreza i doprinosa za zaposlene, kao i akontacije poreza na dobit.

Po trećoj uredbi će izdavanje korporativnih obveznica trajati 17 umesto 77 dana, a sam proces izdavanja neće koštati 80.000 evra inego nešto više od 10.000 evra, dodao je Mali.

On je najavio da će u sledećih nedelju dana biti donete još dve uredbe, jedna koja će se ticati pomoći poljoprivrednim proizvođačima, kao i garancijska šema sa poslovnim bankama, čije se potpisivanje očekuje sledeće nedelje.

Predsednik PKS Marko Čadež je kazao da je 1.038 kompanija u Srbiji potpuno ili delimično obustavilo rad usled krize izazvane pandemijom korona virusa.

Takođe je rekao da od početka krize u blokadi ostalo 954 privredna subjekta, u ukupnom iznosu od preko 680 miliona dinara.

"Za ove ljude od ponedeljka počinje nova nada, oni već od tada mogu da razmišljaju kako da se povrate", saopštio je Čadež.

Čadež je pozvao preduzeća da budu maksimalno solidarna u ovo vreme i da "razmisle" kada će aktivirati menicu firmi sa kojima sarađuju.

Predsednik PKS je rekao da je oko 112 hiljada privremeno ili trajno prestalo da radi od početka krize, ali da se je od najave mera kroz ponovno pokretanje smena i proizvodnje na posao vraćeno preko šest hiljada radnika, kao i da su zabeležili nova zapošljavanja.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.