Vesti iz zemlje

06.03.2023. 10:24

Nordeus

Autor: Saopštenje

Mejkers labovi do kraja godine u još 11 srednjih škola

Učionice budućnosti za učenje, istraživanje, inovacije

Grupa za obrazovanje

Foto: Mejkers lab u Vršcu

Grupa za obrazovanje, koju čine Centar za promociju nauke, Inicijativa „Digitalna Srbija”, Dostignuća mladih u Srbiji i Nordeus fondacija, odabrala je 11 srednjih škola koje će do kraja 2023. godine dobiti u svojim školama Mejkers labove.

Nakon završenog konkursa, , srednje škole dobiće renovirani prostor, savremenu opremu, do programa koji unapređuju i inoviraju rad nastavnika i učenika.

Na konkurs Grupe za obrazovanje prijavilo se 60 srednjih škola iz cele Srbije, a najveći kapacitet i potencijal za inovativni rad sa svojim đacima pokazale su: Tehnička škola u Knjaževcu, Šesta beogradska gimnazija, Prva beogradska gimnazija, Osnovna i srednja škola sa domom učenika „Petro Kuzmjak“ u Ruskom Krsturu.

Mejkers labove dobiće i Prva kragujevačka gimnazija, Tehnička škola u Mladenovcu, Poljoprivredno- hemijska škola „Dr Đorđe Radić“ u Kraljevu, Gimnazija u Vrnjačkoj Banji, Elektrotehnička škola „Mija Stanimirović“ u Nišu i Medicinska škola „Dr Andra Jovanović“ u Šapcu.

Foto: Mejkers lab u LeskovcuGrupa za obrazovanje

Na ovaj način, pridružuju se mreži postojećih Mejkers labova što podrazumeva ne samo renoviranje i opremanje prostora, već i punu podršku u njihovom radu: edukaciju i podršku nastavnicima, vannastavne programe u skladu sa interesovanjima i potrebama učenika, kao i povezivanje sa stručnjacima iz privrede, nauke, kulture i drugih relevantnih oblasti društva.

 

Od ove godine, inspirisani udruženim radom Grupe za obrazovanje, projektu se pridružuju i prve kompanije, nacionalni partneri inicijative, koje se svojim znanjem i proizvodima udružuju kako bi Mejkers labovi bili što kvalitetnije izgrađeni. U pitanju su kompanije Henkel, Tarkett i ROMA company.

Foto: Mejkers lab u ZaječaruGrupa za obrazovanje

Srednje škole koje su izabrane na konkursu

- Tehnička škola u Knjaževcu 
- Šesta beogradska gimnazija 
- Prva beogradska gimnazija 
- Osnovna i srednja škola sa domom  učenika "Petro Kuzmjak" u Ruskom Krsturu 
- Prva kragujevačka gimnazija 
- Tehnička škola u Mladenovcu 
- Poljoprivredno- hemijska škola ,,Dr Đorđe Radić" u Kraljevu 
- Gimnazija u Vrnjačkoj Banji 
- Elektrotehnička škola "Mija Stanimirović" u Nišu 
- Medicinska škola "Dr Andra Jovanović" u Šapcu

Ove godine, Mejkers lab će prvi put dobiti i škola koja ima dvojezičnu nastavu, kao pilot projekat, a to je Srednja škola “Sezai Surroi” u Bujanovcu.

Krajem prošle godine, prve Mejkers labove u Srbiji dobile su škole: Medicinska škola u Čačku, Školski centar “Nikola Tesla” u Vršcu, Zaječarska gimnazija i Tehnička škola “Rade Metalac” u Leskovcu.

Grupa za obrazovanje, pored izgradnje Mejkers labova, radi i na izgradnji zajednice koordinatora i nastavnika iz Mejkers labova, te je tako organizovano i prvo zajedničko okupljanje u februaru, koje je za temu imalo upoznavanje, deljenje dosadašnjih iskustava i planiranje aktivnosti za ovu godinu.

U postojećim Mejkers labovima se uveliko odvija redovna nastava, ali i vannastavne aktivnosti poput razvoja učeničkih kompanija, naučnih sekcija, školskih klubova i slično. Sledeće okupljanje obuhvatiće i koordinatore novih Mejkers labova, u cilju deljenja znanja i jačanja mreže Mejkers labova. 

Udruženi za izgradnju sistema za podršku obrazovanju

Grupa za obrazovanje okuplja četiri organizacije sa misijom unapređenja obrazovanja u Srbiji, koje su se udružile kako bi zajedno pokrenule što relevantnije promene i pomogle pre svega nastavnicima i školama, da u učionice uđu znanje i iskustvo 21. veka, učenje kroz iskustvo, projekte i inovacije. U pitanju su Nordeus fondacija, Dostignuća mladih u Srbijii, Centar za promociju nauke i Inicijativa Digitalna Srbija.

Inspirisani primerom, od ove godine se pridružuju i prve kompanije, nacionalni partneri inicijative, čiji su znanje i proizvodi takođe komplementarni i žele da pomognu da profesori i đaci rade u što kvalitetnijem okruženju. Kompanije Henkel, Tarkett i ROMA company će za svih 11 labova obezbediti građevinske materijale i iskustvo svojih stručnjaka. Na ovaj način pomažu i da više sredstava odlazi na potrebnu opremu i labove u programima.

Foto: Mejkers lab u ČačkuGrupa za obrazovanje

“Želimo da pokažemo koliko možemo zajedno da postignemo za obrazovanje dece u Srbiji, a onda i da inspirišemo druge da nam se pridruže jer smo sigurni da svako može na neki način da doprinese – deleći znanje, vreme ili bilo koji drugi resurs. Ove tri kompanije su sjajan primer i zahvalni smo im na poverenju i posvećenosti. Otvorili smo zajedno krug partnera od poverenja koji zajedno radi na zajedničkoj misiji koja treba da pomogne celom društvu”, istakao je Miloš Đuričanin, direktor strategije i razvoja Nordeus fondacije.

O Mejkers labovima


Mejkers lab je jedinstven inovativni i multidisciplinarni prostor, urađen po modelu učionice budućnosti, koji podstiče eksperimentisanje i preduzimljivost kod učenika, dok nastavnicima omogućava da na inovativan način pristupe nastavi povezujući više oblasti u okviru jednog školskog časa. Praktičnom primenom stečenog znanja, učenici su ohrabreni da svoje ideje pretvaraju u delo a upoznavanjem sa različitim oblastima stvaraju jasniju sliku o svojim budućim karijerama.

Kako Mejkers lab pomaže startap preduzetništvu

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.