Vesti iz zemlje

29.10.2021. 13:13

Nevena Petaković

Autor: Nova Ekonomija

Menja se zakon o poljoprivredi, uvodi se eAgrar

Izmenama i dopunama zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju predloženo je uvođenje e-agrara, avansno plaćanje za IPARD korisnike, mera LEADER, kao i Integrisani sistem upravljanja i kontrole. Vlada Srbije usvojila je Zakon o izmenama i dopuna...

Pixabay

Izmenama i dopunama zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju predloženo je uvođenje eAgrara, avansno plaćanje za IPARD korisnike, mera LEADER, kao i Integrisani sistem upravljanja i kontrole.

Vlada Srbije usvojila je Zakon o izmenama i dopunama zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju i uputila ga u skupštinsku proceduru. 

Kako se navodi u dokumentu, jedan od predloga je i uvođenje novog softverskog rešenja eAgrar, Uprave za agrarana plaćanja.

eAgrar će omogućiti efikasnije vođenje Registra poljoprivrednih gazdinstava (RPG), a kasnije i efikasnije upravljanje isplata podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju, piše u obrazloženju. 

Taj digitalni servis će se sastojati iz elektronskog portala preko koga će poljoprivrednici pristupati podacima o svom gazdinstvu, ali DMS-a (document management system) којi će služiti za obradu primljenih zahteva. 

„Ovim zakonom omogućava se podnošenje elektronskih zahteva za upis u RPG, izmenu podataka, obnovu registracije i brisanje iz RPG-a, kao i uvezivanje sistema sa svim relevantnim javnim evidencijama i automatsko preuzimanje potrebnih podataka, što će značajno olakšati obradu zahteva, a kao krajnji ishod imati ažurniji registar i bržu isplatu podsticaja“, navodi se u predloga zakona.

Poljoprivrednici će moći da podnose elektronske zahteve samostalno ili da zatraže pomoć u podnošenju ukoliko je to potrebno, a na terenu će imati obezbeđenu mrežu podrške (reginalne centre, pozivne centre, obuke i monitoring posete), piše u izmenama. 

Biće sve više EU subvencija za poljoprivredu koje nećemo moći da iskoristimo

Uređuje se isplata IPARD podsticaja, omogućava avansno plaćanje

Jedan od razloga za izmene zakona je i da se omogući avansno plaćanje u iznosu do 50 odsto od odobrene vrednosti podsticaja za IPARD korisnike.

Srbija je jedan od korisnika IPA fondova Evropske unije za dodelu subvencija namenjenih razvoju poljoprivrede, ali se suočava sa problemom trošenja tog novca zbog nedostatka razvojnih projekata. 

Planiranim izmenama obezbediće se značajan deo finansijskih sredstava za realizaciju planirane investicije IPARD korisnika, dok će korišćenje avansnog plaćanja uticati na poboljšanje korišćenja finansijskog doprinosa Evropske unije i smanjenje rizika od povraćaja sredstava Evropskoj uniji, piše u obrazloženju. 

U predloženom rešenju se navodi da se postupak za ostvarivanje prava na IPARD sredstva sastoji od postupka za odobravanje projekta i postupka za odobravanje isplate.

Dalje, postupak za odobravanje isplate sastoji se iz postupka za odobravanje avansne isplate IPARD podsticaja i postupka za odobravanje konačne isplate IPARD podsticaja. 

O ostvarivanju prava na IPARD podsticaje odlučuje direktor Uprave za agrna plaćanja rešenjem.

Izemenama zakona se reguliše i  postupak u slučaju izmene odobrenog projekta i slanja neurednog zahteva  i obavezna dokumentacija za podnošenje zahteva za IPARD podsticaje. 

U izmenama je navedeno da poslove pripreme i izmene IPARD programa, poslove programiranja, evaluacije, praćenja realizacije programa, izveštavanja, koordinacije i sprovođenje mere Tehnička pomoć vrši organizaciona jedinica Ministarstva koja obavlja poslove upravljanja IPARD programom.

Ko će sve biti obuhvaćen Popisom poljoprivrede 2023?

Uvodi se Integrisani sistem upravljanja i kontrole (IACS)

Izmenama i dopunama je predloženo uvođenje Integrisanog sistema za upravljanja i kontorolu (IACS) čija je namenja sprovođenje i kontrola isplate direktnih podsticaja i podsticaja merama ruralnog razvoja koji su vezani za površinu poljoprivrednog zemljišta.

Planirano je da se ovaj sistem sastoji od niza povezanih elektronskih baza podataka kao što su, između ostalog, Registar podsticaja, Registar poljoprivrednih gazdinstava, Centralna baza podataka o obeležavanju životinja, aplikativni sistema za obradu zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje pomoću geoprostornih podataka.. 

Propisuje se mera LEADER (veza između aktivnosti za razvoj ruralne ekonomije) 

Za potrebe usklađivanja sa propisima EU, uvodi se mera LEADER. U pitanju je IPARD mera koja se sprovodi kroz realizaciju lokalnih strategija ruralnog razvoja, a koju pripremaju i sprovode lokalne akcione grupe.

„Lokalna strategija ruralnog razvoja je planski dokument koji je za određenu teritoriju izradila lokalna akciona grupa za programski period IPARD programa i koja je odobrena od strane Uprave za agrarna plaćanja“, piše u izmenama Zakona.

Kako se u objašnjava u predloženim izmenama, status lokalne akcione grupe stiče udruženje na određenoj teritoriji u Srbiji koja obuhvata ruralna područja, a čiji su osnivači ili članovi domaća i strana fizička i pravna lica i jedinice lokalne samouprave i koje je registrovano u skladu sa propisima kojima se reguliše pravni položaj udruženja.

Za subvencije poljoprivredi izdvojeno 53 milijarde dinara

Predlaže se da evidenciju udruženja koja imaju status lokalne akcione grupe vodi Ministarstvo. 

Evidenicija bi obuhvatala podatke o nazivu, sedištu i adresi lokalne akcione grupe, teritoriji naseljenih mesta/opština koju obuhvata lokalna akciopa, mestu i datumu osnivanja lokalne akcione grupe,  matičnom broju i poreskom identifikacionom broju (PIB), osnivačima i zakonskom zastupniku lokalne akcione grupe, lokalnoj strategiji ruralnog razvoja.

Plan je i da se izmeni pojam poljoprivrednog gazdinstva koje bi, ukoliko se izmene usvoje, podrazumevalo proizvodnu jedinicu na kojoj privredno društvo, zemaljska zadruga, ustanova ili drugo pravno lice, preduzetnik ili fizičko lice – poljoprivrednik obavlja poljoprivrednu proizvodnju, odnosno obavlja preradu poljoprivrednih proizvoda, odnosno obavlja druge nepoljoprivredne aktivnosti (seoski turizam, stari zanati..). 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.