Vesti iz zemlje

06.06.2023. 13:04

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Menja se Zakon o vazdušnom saobraćaju, omogućnava se hitna izmena radnog vremena posade

Foto: Pixabay

Predloženim izmenama Zakona o vazdušnom saobraćaju operateri leteltica dobijaju mogućnost da izmene raspored radnog vremena članova posade u slučaju nepredviđenih okolnosti, uz ograničenje koje podrazumeva poštovanje propisanog odmora.

Vlada Srbije uputila je predlog izmena u skupštinsku proceduru, a dopune se predlažu u delu Zakona koji reguliše radno vreme člana posade vazduhoplova u komercijalnom letenju (konkretno član 199).

Trenutno u tom članu piše da je operater vazduhoplova dužan da članu posade vazduhoplova u komercijalnom letenju obezbedi odmor u trajanju od:

  1. najmanje 36 sati neprekidno (uključujući dve lokalne noći i lokalni dan), pri čemu između dva uzastopna odmora ne sme da prođe više od 168 sati,
  2. najmanje sedam lokalnih dana u kalendarskom mesecu (koji mogu da obuhvate i odmor iz stava 1, odnosno 36 sati neprekidno).
  3. najmanje 96 lokalnih dana u svakoj kalendarskoj godini (koji mogu da obuhvate odmor i iz stava 2, odnosno ovih sedam lokalnih dana u kalendarskom mesecu).

Predlog je da se nakon rečenice „najmanje 96 lokalnih dana u svakoj kalendarskoj godini“ doda deo koji kaže „a srazmerno vremenu provedenom na radu“.

Time se, kako piše u obrazloženju, precizira da se odmor koji je operater vazduhoplova dužan da obezbedi članu posade vazduhoplova u komercijalnom letenju obezbeđuje srazmerno vremenu provedenom na radu.

Pored toga, predviđa se dodavanje novog stava, kako bi se dala mogućnost operateru vazduhoplova da u slučaju potrebe posla, a usled nastupanja nepredviđenih okolnosti, obavesti članove posade o promeni rasporeda radnog vremena najmanje 12 časova pre početka dužnosti, vodeći računa o poštovanju propisanog odmora pre početka letačke dužnosti.

„U slučaju potrebe posla, a usled nastupanja nepredviđenih okolnosti, operater vazduhoplova je dužan da obavesti članove posade o promeni rasporeda radnog vremena, najmanje 12 časova pre početka dužnosti, vodeći računa o poštovanju propisanog odmora pre početka letačke dužnosti“, glasi novi stav čije se dodavanje predlaže.

Rešenje kako se navodi uzima u obzir posebnosti organizacije radnog vremena kod operatera vazduhoplova, kao poslodavaca, poteškoće u realizaciji reda letenja koje su izazvane nepredviđenim okolnostima na koje operater nema uticaja i koje za posledicu nužno moraju da dovedu do promena u rasporedu radnog vremena.

„Na ovaj način će se, između ostalog, omogućiti avio-prevoziocima da se lakše suoče sa poteškoćama u snabdevanju gorivom na evropskim aerodromima, a što se očekuje u narednom periodu usled rata u Ukrajini“, piše u obrazloženju.

Vučić tvrdi da je Er Srbija u našim rukama, dokaza za to (još) nema

Koji je razlog za izmene zakona?

Tokom prošle letnje sezone domaći avio-prevozioci su se suočili sa poteškoćama u realizaciji reda letenja, koje su bile izazvane nepredviđenim okolnostima van uticaja operatera vazduhoplova (npr. iznenadni tehnički kvarovi vazduhoplova, nagle promene meteo situacije i slično), piše  u predlogu zakona.

To je dovelo do otkazivanja i kašnjenja letova i neprijatnosti za putnike i povećanih troškova avio-prevozioca.

„Iz tog razloga bilo je neophodno da se tekst zakona dopuni odredbama kojima se operateru vazduhoplova daje mogućnost hitne izmene rasporeda radnog vremena članova posade vazduhoplova u slučaju nepredviđenih okolnosti, uz ograničenje koje podrazumeva poštovanje propisanog odmora“, piše.

Cilj izmena/dopuna zakona je da se postigne bolja iskorišćenost letačke i kabinske posade domaćih avioprevozilaca, što će u krajnjoj liniji doprineti efikasnijem poslovanju domaćih avio-prevozilaca, smanjenju troškova i pružanju kvalitetnije usluge njihovim putnicima.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.