Merkator Grupa ostvarila rast prihoda i dobiti u 2019. godini

Merkator

Mercator Grupa je u 2019. godini ostvarila 2,138 milijardi evra prihoda, od čega 1,669 milijardi evra u osnovnoj delatnosti - maloprodaji, što predstavlja rast od 2,2 odsto, saopštila je kompanija.

Neto dobit iznosila je 4,7 miliona evra, što je skoro tri puta više nego u 2018. godini.

Grupa je u 2019. godini ostvarila normalizovani EBITDA u iznosu od 172,4 miliona evra. Pored toga, kompanija je značajno smanjila i zaduženost, jer je odnos normalizovanog neto duga i EBITDA smanjen sa 7,2 na 5,2.

Dodata vrednost po zaposlenom u maloprodaji takođe se povećala, i iznosi 28 000 evra u 2019. godini. Mercator je i dalje najveći poslodavac u Sloveniji i istovremeno jedan od najvećih poslodavaca u regiji.

U saopštenju se podvlači  da je Mercator Grupa pripremila svoj godišnji izveštaj u skladu s novim Međunarodnim standardima finansijskog izveštavanja, što se najjasnije iskazuje u podacima o dugu, jer se zakupi za poslovne prostore tretiraju kao finansijski dug prema novom standardu. 

Ako zakupe za poslovne prostore ne bismo tretirali na taj način, što je bio slučaj do sada, onda bi neto finansijski dug Grupe bio manji od 600 miliona evra. Mercator Grupa nije imala tako relativno nizak finansijski dug najmanje poslednjih 12 godina, navodi se u saopštenju.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara