Srbija

26.09.2023. 15:30

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Milioni iz budžetske rezerve za kredite preduzećima u postupku privatizacije

Pixabay

Srbija

26.09.2023. 15:30

Ministarstvu privrede dodeljeno je 636 miliona dinara (oko 5,4 miliona evra) iz tekuće budžetske rezerve kako bi se obezbedila nedostajuća sredstva potrebna za realizaciju Programa o rasporedu i korišćenju sredstava za kreditnu podršku preduzećima u postupku privatizacije preko Fonda za razvoj za 2023. godinu.

Tih 636 miliona dinara su prvobitno, zakonom o budžetu za 2023,  bili namenjeni Ministarstvu finansija za novčane kazne i penale po rešenju sudova, ali se sada prenose u tekuću budžetsku rezervu, a potom raspoređuju Ministarsvu privrede za kreditnu podršku preduzećima u postupku privatizacije, vidi se iz rešenja objavljenog u Službenom glasniku.

Za „kreditnu podršku preduzećima u postupku privatizacije“ je rebalansom budžeta za 2023. godinu Ministarstvu privrede namnenjeno 2,57 milijardi dinara. Pre rebalansa, prvobitnim budžetom, je za tu namenu je bilo opredeljeno dve milijarde dinara.

Raspored i korišćenje sredstava tih sredstava vrši po posebnom aktu Vlade, piše u budžetu.

izveštaj Državne revizorske institucije (DRI) pokazuje da su kroz „Program o rasporedu i korišćenju sredstava za kreditnu podršku preduzećima od strateškog značaja za Srbiju i ostalim preduzećima u postupku privatizacije“  preko Fonda za razvoj u 2022. godini kredite, između ostalog, dobijali Saobraćajno preduzeće Lasta, preduzeće Tigar iz Pirota, Politika a.d., te Trajal korporacija i Yumko.

Saobraćajom preduzeću „Lasta“ su, preko tog programa, odobrena dva kredita prošle godine –  u iznosu od 100 miliona dinara (u januaru), a potom i u iznosu od 120 miliona  dinara (u martu).

Preduzeću Yumco je odobren kredit od takođe 120 miliona dinara,  preduzeću Tigar iz Pirota 60 miliona dinara, a Trajal korporaciji 100 miliona dinara.

Dva kredita su prošle godine odobrena i preduzeću Politika a.d, prvi u iznosu od 30 miliona dinara, a drugi u iznosu od devet miliona dinara.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.