Srbija

08.09.2022. 09:24

Autor: Cedomir Savkovic

Ministarstvo energetike: Prozjumeri treba da plaćaju PDV samo za razliku u struji

Ne slažu se sa mišljenjem Ministarstva finansija

Foto: PxHere

Postavljanje solarnih panela

Srbija

08.09.2022. 09:24

Prozjumeri bi PDV trebalo da plaćaju samo na razliku između isporučene i proizvedene energiju, kažu iz Ministarstva rudarstva i energetike za Novu ekonomiju.

Međutim, to se još uvek ne dešava jer je stav Ministarstva finansija suprotan njihovom, pa je osnovica za obračun PDV-a ukupna isporučena energija.

Razlog za to je što je na računima primenjen obračun PDV-a koji je u skladu da tumačenjem Ministarstva finansija, objašnjavaju u pisanom odgovoru iz Ministarstva rudarstva i energetike.

Upravo na to su se žalili i građani koji su ugradili solarne panele i samim tim postali prozjumeri, odnosno i kupci i proizvođači struje.

Prozjumeri su takođe ukazali i na to da se se investicije u solarne panele i elektrane slabo isplate upravo zbog stavki na računu za struju.

U ministarstvu zaduženom za energetiku tvrde da je Projekat kupac-proizvođač struje (prozjumer) jedan od najvažnijih projekata za povećanje energetske stabilnosti i nezavisnosti države, kao i da je opravdano njegovo uvođenje i pojednostavljenje.

Dodaju i da bi trebalo da se nađu rešanja koja bi povećala isplativost ugradnje solarnih panela.

Jednako je opravdano da se zajedno sa Ministarstvom finansija nađu rešenja da se još više poveća finansijska isplativost ovih projekata

Ministarstvo rudarstva i enegetike je donelo Uredbu o kriterijumima, uslovima i načinu obračuna potraživanja i obaveza između kupca – proizvođača i snabdevač koja je i dalje na snazi.

Foto: Skrinšot dela uredbe koji definiše obračun PDV-a prozjumerima

Ali, računi koji stižu prozjumerima nisu u skladu sa Uredbom već u skladu sa mišljenjem Ministarstva finansija. Na nepoštovanje uredbe ukazivali su i prozjumeri sa kojima je Nova ekonomija razgovarala.

Kako se podseća u odgovoru Ministarstva energetike, nakon usvajanja ove uredbe, na zahtev Javnog preduzeća Elektro-privreda Srbije (EPS), Ministarstvo finansija je izdalo mišljenje na koji način će se obračunavati porezi, akcize i druge naknade prozjumerima.

Prema tom mišljenju, kao osnovica za PDV uzima se količina električne energije koju kupac-proizvođač preuzme od EPS snabdevanje.

Sa druge strane, kako se navodi, stav Ministarstva energetike je da je potrebno da osnovica za PDV, akcize, naknade i druge pripadajuće obaveze utvrđene posebnim propisima bude pozitivna vrednost razlike neto električne energije, koju je kupac–proizvođač preuzeo i predao snabdevaču.

Kako dodaju, njihovo mišljenje je da će se u skladu sa Zakonom o PDV-u, kupcu-proizvođaču će se obračunati PDV.  On će ga platiti na osnovu količine struje koju je preuzeo od snabdevača u nekom obračunskom periodu, utvrđene po vremenima primene tarife za aktivnu energiju.

„Ne može se izvršiti kompenzacija (prebijanje) iznosa (poreske osnovice) PDV-a u vidu „netovanja“ električne energije preuzete od Snabdevača i električne energije isporučene od strane kupca-proizvođača“, piše u odgovoru Ministarstva energetike

Količina preuzete električne energije od snabdevača, kako se naglašava,  čini i osnovicu za obračun akcize, naknade za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije, i naknade za unapređenje energetske efikasnosti.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.