Srbija

08.07.2024. 17:02

Beta

Autor: Nova ekonomija

NBS: Revizija MMF-a potvrda dobrih politika Srbije

MMF u Srbiji, ilustracija Ilustracija: Paola Felix Meza

Srbija

08.07.2024. 17:02

Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) doneo je odluku o uspešnom završetku trećeg, pretposlednjeg, razmatranja rezultata ekonomskog programa Srbije, koji je podržan stendbaj aranžmanom, objavila je danas Narodna banka Srbije (NBS).

Kako je istaknuto, MMF je pohvalio postignute rezultate u okviru sprovođenja programa, piše Beta.

Ukazano je da rast ubrzava, inflacija pada, deficit tekućeg računa platnog bilansa se smanjuje, rezerve su na rekordnom nivou, a smanjuje se i učešće javnog duga u bruto domaćem proizvodu.

Ispunjeni su i svi kvantitativni kriterijumi za izvršenje indikativnih ciljeva, a nastavljen je i napredak u sprovođenju plana strukturnih reformi.

Iz MMF-a su naveli da je rast ekonomske aktivnosti ubrzan, a tržište rada jako, uz nezaposlenost na najnižem nivou i dalji rast realnih zarada.

Dodaje se da se ove godine projektuje rast od oko četiri odsto, a sledeće godine i njegovo dodatno ubrzanje na više od četiri procenta.

Inflacija je na snažnoj silaznoj putanji, u ciljane okvire vratila se u maju, a procena je da će prosečna inflacija u 2025. i 2026. godini biti na nivou od tri odsto, odnosno na centralnoj vrednosti cilja NBS.

Devizne rezerve su na rekordnom nivou, bankarski sektor je zdrav, deficit tekućeg računa platnog bilansa znatno je smanjen u 2023. godini, a učešće javnog duga u bruto domaćem proizvodu dodatno je smanjeno.

Uprkos ambicioznim investicionim projektima u okviru razvojnog plana „Skok u budućnost – Srbija Ekspo 2027“, učešće javnog duga u BDP-u zadržaće opadajuću putanju.

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković kazala je da je odluka MMF-a dodatna potvrda dobrih politika koje se sprovode u Srbiji.

„Delujući proaktivno i koordinisano i u periodu izraženih globalnih izazova, kreirali smo brojne zaštitne mehanizme, koji su preduslov za brze reakcije, što i MMF pozdravlja“, kazala je Tabaković.

Naglasila je da je i ovoga puta odluka doneta bez održavanja formalnog sastanka Odbora, što je moguće samo ako se proceni da zemlja ima dobre makroekonomske rezultate, kao rezultat dobre ekonomske politike.

„Takva praksa MMF-a u skladu je s njihovim ocenama da je Srbija odličan primer zemlje koja ima kontinuiran snažan napredak i koja je rezultatima zaradila poverenje“, kazala je Tabaković.

Guvernerka je istakla da je Srbija ispunila sve definisane ciljeve.

Podsetila je da je inflacija prošle godine prepolovljena, a u maju ove godine ušla je u granice ciljanog koridora, koji iznosi tri plus minus 1,5 odsto.

Dodala je da su devizne rezerve prošle godine dodatno povećane za 5,5 milijardi evra, a u toku ove godine su i dodatno povećane, za više od 11 odsto.

Tabaković je navela da je dinar prošle godine ojačao prema evru za 0,1 odsto, a za toliko je ojačao i ove godine, ostajući jedan od ključnih stubova potrošačkog i investicionog poverenja za naše građane i našu privredu.

Prema njenim rečima, dinarska štednja je prošle godine povećana za oko 45 odsto, a za dodatnih više od 16 odsto u dosadašnjem delu godine, na 161 milijardu dinara.

„Očuvana je i stabilnost finansijskog sektora i kvalitet njihove aktive, uz pokazatelj problematičnih kredita od oko tri odsto. U 2023. imali smo i najniži deficit tekućeg računa platnog bilansa do sada, na nivou od 2,6 odsto bruto domaćeg proizvoda, uz rast izvoza i robe i usluga od čak osam odsto, i to uprkos slabijoj eksternoj tražnji“, kazala je Tabaković.

Prema njenim rečima, ostvaren je i novi rekord u prilivu stranih direktnih investicija od 4,5 milijardi evra, najviše u razmenljive sektore, i sada većina investicija iz prethodnih godina doprinosi našem izvozu.

U takvim uslovima, privreda Srbije iz godine u godinu popravlja finansijski rezultat i 2023. godine beleži rekordan neto dobitak od 972 milijarde dinara, koji je široko rasprostranjen po privrednim delatnostima.

„I ocena MMF-a da Srbija beleži odlične rezultate i činjenica da smo na pola koraka do investicionog rejtinga, koji odavno zaslužujemo, potvrđuju ispravnost politika koje vodimo u Srbiji“, zaključuje Tabaković.

Pozitivna ocena Odbora izvršnih direktora MMF o ostvarenim rezultatima u okviru programa omogućila je povlačenje sredstava u iznosu od oko 400 miliona evra (316,46 miliona specijalnih prava vučenja), pored sredstava koja su postala dostupna po okončanju drugog razmatranja (316,53 miliona specijalnih prava vučenja), a koja nisu povučena, objavila je NBS.

Naglašeno je da će, s obzirom na akumuliranje znatnog iznosa rezervi, kreiranje fiskalnog prostora i održivo finansiranje platnog bilansa, aranžman nastaviti da se tretira kao aranžman iz predostrožnosti, tj. bez namere da se sredstva koriste osim u slučaju platnobilansnih potreba zemlje.

Takav tretman započet je prilikom prethodne, druge revizije programa, što je bilo jednu reviziju ranije nego što se očekivalo prilikom odobrenja aranžmana.

Iz NBS podsećaju da je Odbor izvršnih direktora MMF-a Srbiji 19. decembra 2022. Odobrio stendbaj aranžman u iznosu od oko 2,4 milijarde evra – 1,89 milijardi specijalnih prava vučenja, odnosno 290 odsto kvote Srbije u MMF-u, u trajanju od 24 meseca.

Srbija uzima još 42 milijarde dinara kod Poštanske štedionice za Nacionalni stadion

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.