Srbija

08.07.2024. 13:31

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Srbija uzima još 42 milijarde dinara kod Poštanske štedionice za Nacionalni stadion

Foto: Ministarstvo finansija

Srbija

08.07.2024. 13:31

Država Srbija uzeće kredit od 42 milijarde dinara (oko 358,8 miliona evra) kod Banke Poštanska štedionica za izgradnju nacionalnog fudbalskog stadiona sa pristupnim saobraćajnicama. Izvođač radova na izgradnji stadiona u Surčinu je kineska kompanija Power China.

Ovi podaci nalaze se u predlogu zakona kojim Narodna skupština treba da odobri ovo finansiranje, a koji se nalazi u skupštinskoj proceduri.

Zaduživanje se, kako piše, vrši na osnovu Ugovora o dugoročnom investicionom kreditu koji je potpisan 25. juna između Srbije i banke Poštanska štedionica.

U pitanju je dinarski kredit, a Srbija će se zadužiti po kamati u visini tromesečnog belibora plus fiksna marža od 2,9 odsto godišnje. Rok vraćanja kredita je 11 godina, uz grejs period od tri godine.

Vlada Srbije je zaključkom od 11. maja  projekat izgradnje urbane infrastrukture i nacionalnog stadiona sa pristupnim saobraćajnicama, proglasila projektom od posebnog značaja za Srbiju.

„Uzimajući u obzir uspešnu dosadašnju saradnju sa kompanijom Power Construction Corporation of China Ltd, Vlada je preko Ministarstva finansija 27. aprila 2023. godine potpisala Sporazum o saradnji u vezi sa realizacijom i finansiranjem pripremnih projektantskih radova za Projekat Izgradnje urbane infrastrukture i nacionalnog stadiona sa pristupnim saobraćajnicama“, piše u predlogu zakona.

Radovi obuhvataju projektovanje, nabavku i izgradnju Nacionalnog fudbalskog stadiona sa 52.000 mesta, sa pripadajućim parkingom, opremom i drugim pratećim objektima u funkciji stadiona.

Srbija se prošle jeseni već zadužila kod Poštanske štedionice i Unikredit banke za izgradnju linijske infrastrukture do Nacionalnog stadiona. Kod obe ove banke Srbija će moći da povuče po 11,2 milijarde dinara, odnosno 24 milijarde dinara ukupno (oko 190 miliona evra).

Od iznosa koji je ugovorila sa Poštanskom štedionicom do kraja marta ove godine Srbija je povukla oko 8,2 milijarde dinara, dok do kraja tog meseca nije povlačila sredstva ugovorena sa Unikredit bankom.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentari(2)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.