MMF protiv korone povoljnim kreditima

Pexels

U slučaju ozbiljnog ekonomskog pada koji je pokrenuo koronavirus, Međunarodni monetarni fond bi mogao da obezbedi do 50 milijardi američkih dolara za hitno finansiranje zemalja u razvoju. Od toga, zemlje sa niskim prihodima mogle bi imati koristi od oko 10 milijardi američkih dolara  uglavnom po povoljnim uslovima, navodi se u tekstu objavljenom na sajtu MMF.

Dok se medicinski profesionalci bave uticajem virusa na zdravlje, MMF može da pomogne u ublažavanju ekonomskog uticaja koronavirusa. Pored političkih i tehničkih saveta, najveća podrška koju MMF može pružiti u takvim vanrednim situacijama je pravovremena finansijska pomoć, navodi se u tekstu.

MMF ima dugu istoriju i široku ekspertizu u reagovanju na prirodne katastrofe, epidemije i situacije nakon sukoba.

Kako se navodi, MMF-su na raspolaganju dva instrumenta  Rapid Credit Facility i Rapid Financing Instrument kroz koje zemlje članice Fonda mogu dobiti finansijska sredstva za odgovor na šokove, uključujući velike prirodne i zdravstvene katastrofe. Prednosti ova dva instrumenta su njihova veličina, brzina i fleksibilnost.

 MMF podseća da zemlje čiji su sistemi javnog zdravlja i privrede pogođene vanrednom situacijom mogu da vide kako su njihove ekonomije usporene i budžet im je smanjen dok troše više da bi se suprostavili uticaju virusa. 

 U isto vreme, oni mogu da beleže pad prihoda od pada ekonomske aktivnosti. Zemlje bi se takođe mogle suočiti sa manjim prihodima od izvoza zbog pada prihoda od turizma ili pada cena sirovina. 

 Iznenadno zaustavljanje priliva kapitala može dodatno pogoršati situaciju. 

Čak i ako pojedinačna zemlja ima dovoljno sreće da izbegne raširenu virusnu zarazu, prelijevajući efekti globalnog trenda ili pokidanih lanaca snabdevanja i dalje mogu dovesti do propusta u ekonomskoj aktivnosti.

"Dok posmatramo razvoj urgentne situacije, MMF se nada najboljem. Ali, hitnim finansiranjem pripremljeni smo za najgore", navodi MMF.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara