Vesti iz zemlje

24.07.2023. 17:31

Nova ekonomija

Autor: Čedomir Savković

Mogućnosti koje EU nudi Srbiji: Podrška za biznise, poljoprivredu, kulturu, medije…

EU nedelja mogucnosti Foto: EU Info Centar, Jadranka Ilić

Građanima Srbije, domaćim firmama i organizacijama na raspolaganju je mnoštvo prilika za finansiranje i usavršavanje koje, uglavnom u obliku bespovratne pomoći, nudi Evropska unija kroz programe koje sprovodi u našoj zemlji.

Programi se finansiraju iz zajedničkog budžeta EU, sredstvima koja su namenjena razvoju različitih prioritetnih oblasti, među kojima su zaštita životne sredine, energetika, transport, razvoj preduzetništva, konkurentnost, kultura, obrazovanje…

U prethonom periodu, Srbija je učestvovala u 13 programa EU, koji su i dalje dostupni.

O detaljima svakog programa, njegovim projektima, sprovođenju u Srbiji, mogućnostima finansiranja i tendera, šta se podržava, ko se može prijaviti i pod kojim finansijskim uslovima, možete se informisati OVDE.

Među njima, za privredu su najvažniji:

POLJOPRIVREDA

Veliki deo sredstava od EU stiže u oblast poljoprivrede gde se kroz program IPARD 3 očekuju subvencije u iznosu od 288 miliona evra. Evropska unija je kroz IPA 2022 projekte u Srbiji obezbedila sredstva u vrednosti od 162,2 miliona evra.

Čak 580 miliona evra namenjeno je poljoprivrednicima iz Srbije u narednih nekoliko godina, u okviru programa IPARD III. EU od toga obezbeđuje 288 miliona evra.

IPARD „pokriva“ sve poljoprivredne aktivnosti, a najmanje 1300 poljoprivrednika iskoristilo je mogućnost da unapredi svoje domaćinstvo kroz IPARD program.

IPA PROGRAMI

Podrška kroz i dalje važeće IPA 2022 projekte se odnosi na reformu pravosuđa, sprovođenje osnovnih prava ranjivih kategorija stanovništva, usklađivanje sa standardima EU, reformu javne uprave, Zelenu agendu, unapređenje socijalnih usluga, rada i obrazovanja.

Sporazumi o korišćenju tih sredstava zaključeni su tokom nedavno održane EU nedelje mogućnosti.

Podrška EU osnovnim pravima, ta oblast ima obezbeđen doprinos EU u iznosu od 5 miliona evra (Podrška sprovođenju osnovnih prava ranjivih kategorija kao što su interno raseljena lica i povratnici po sporazumima o readmisiji).

Sektorska podrška reformama pravosuđa, odnosno, podržana je od strane EU u iznosu vrednom 30 miliona evra (Jačanje nezavisnosti i integriteta pravosuđa i upravljanja ljudskim resursima u pravosuđu).

Instrument za evropske integracije, od stane EU ima  doprinos od 15,9 miliona evra (Promovisanje dobrog upravljanja, povećanje usklađenosti sa vrednostima Unije i njihovo usklađivanje sa pravilima, standardima i praksama Unije u relevantnim oblastima).

U sektorskoj podršci reformi javne uprave, doprinos EU iznosi 30 miliona eura (Unapređenje efikasnosti, odgovornosti i transparentnosti javne uprave, kvaliteta pruženih usluga i upravljanja javnim finansijama).

U ubrzanju implementacije Zelene agende doprinos EU 72,8 miliona evra (Unapređenje infrastrukture za zaštitu životne sredine i povećanje institucionalnih kapaciteta za zaštitu životne sredine i upravljanje i ublažavanje klimatskih promena kroz promociju principa Zelene agende).

Za Inkluzivni rast kroz unapređenje socijalnih usluga, rada i obrazovanja, EU je obezbedila 8,5 miliona evra (Unapređenje usluga socijalne zaštite, funkcionisanja tržišta rada, kvaliteta radne sredine i ishoda obrazovanja).

KULTURA, MEDIJI, DRUŠTVO

Dosad je 146 organizacija iz Srbije učestvovalo u 305 projekata Kreativne Evrope. Ostvareno je 675 partnerstava sa organizacijama iz EU i jugoistočne Evrope, među kojima su prednjačili partneri iz Francuske, Nemačke, Slovenije, Španije i Italije.

Mediji i organizacije civilnog društva – sindikati, udruženja poslodavaca i druge društvene grupe omogućavaju građanima da uzmu aktivno učešće u postavljanju političke agende. Osnaženo civilno društvo, valjano informisani građani, doprinose razvoju građanskog društva.

EU pruža podršku lokalnim samoupravama u Srbiji – između ostalog – da što brže i uspešnije sprovedu zelenu tranziciju.

Do sada je preko 16.000 studenata i nastavnog osoblja iz Srbije učestvovalo u studentskim razmenama preko EU programa Erazmus+.

BIZNIS

Ekonomskim reformama i usklađivanjem sa propisima EU, Srbija ti obezbeđuje bolje uslove za investicije i ekonomski razvoj. Kroz saradnju i razmenu iskustava, srpske i evropske kompanije zajedno uče, rastu i modernizuju svoje poslovanje.

EKONOMIJA

Kompanije koje u Srbiji, bez obzira na poreklo kapitala, proizvode i izvoze više od 50 odsto svojih proizvoda na tržište EU, zapošljavaju 370.000 ljudi.

Ukoliko bi se zbog otežanih uslova poslovanja sa EU broj zaposlenih samo na mesec dana smanjio za 10 odsto, razlika u mesečnom prilivu za državu na osnovu poreza i doprinosa bila bi 17 milijardi dinara mesečno (toliko novca je potrebno da se isplatite zarade za oko 16.000 radnika u sektoru obrazovanja ili oko 14.000 zaposlenih u zdravstvu).

Trgovinska razmena Srbije i EU iznosi 64 odsto ukupne spoljnotrgovinske razmene Srbije sa svetom. EU i države članice su glavni trgovinski partneri Srbije i glavni izvor direktnih investicija u Srbiju.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.