Vesti iz zemlje

10.05.2023. 14:00

Saopštenje

Autor: Nova ekonomija

Mreža za restituciju protiv ukidanja konverzije uz naknadu

Foto: Nova ekonomija/Paola Felix Meza

Mreža za restituciju u Srbiji protivi se ukidanju konverzije na zemljište uz naknadu i uputiće dopis predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, sa zahtevom da ne potpiše ovakve izmene Zakona o planiranju i izgradnji, ukoliko odredbe o ukidanju naknade ne promene Vlada Srbije ili narodni poslanici, saopštila je Mreža za restituciju.

Nesumnjivo, usvajanje predloženih odredbi predstavljalo bi poklon države koji se može meriti desetinama milijardi evra, onima koji su do sada predstavljali oličenje nasleđenih monopola iz komunizma i konstantnog iznošenja kapitala iz Srbije, navodi se u saopštenju uz ocenu da je prevagnuo interes nekoliko stotina ekstremno bogatih pojedinaca i grupa, nad interesom građana Srbije.

Posebno je zabrinjavajuća činjenica, kako se ukazuje u saopštenju, da se i dalje ne zna koja površina teritorije Srbije bi se na ovakav način prenele u privatnu svojinu šačice privilegovanih, pošto je i dalje nerešeno pitanje da li se radi o 5.000 lokacija ili 5.000 hektara zemljišta.

Ne zna se ni da li su ova preduzeća već uveliko fiktivnim hipotekama i na drugi način, ove delove teritorije Srbije i otuđili u korist trećih lica?

PRODAJE SE PARCELA UŽIČKE POŠTE SRUŠENE U BOMBARDOVANJU

Na osnovu najnovijih podataka o evidenciji građevinskog zemljišta, nesumnjivo se može zaključiti da je javno građevinsko zemljište u svojini države, ali i lokalnih samouprava, dominantno nepopisano u javnoj bazi javne svojine pri Republičkoj Direkciji za imovinu, iako ta obaveza postoji već 28 godina, piše u saopštenju.

U takvim uslovima, usvajati propis ovakog sadržaja, pod bilo kakvim izgovorom, ne samo da nosi velike opasnosti po ukupan fond državne svojine, već predstavlja i vrhunsku neodgovornost svoejstvenu nekadašnjoj komunističkoj partiji Jugoslavije ali i njenim partijama sledbenicama, koje nesumnjivo imaju najveće koristi od takvog stanja, ocenjuje Mreža za restituciju, Udruženje građana za povraćaj oduzete imovine „Beograd“.

„Međutim, upotrebljavanje izraza: „najveća pljačka u istoriji Evrope“, predstavlja neistinu i preterivanje, iz prostog razloga što je najveća pljačka građevinskog zemljšta sprovedena 25. decembra 1958. godine kada je tadašnja skupština FNRJ donela Zakon o nacionalizaciji. Tim zakonom je oduzeta imovinu od skoro dva miliona ljudi i preneta je u faktičku svojinu komunističke partije. Predmet sadašnjih odredbi o ukidanju naknade za konverziju, je površinski jedan manji deo ukupno oduzetog zemljišta, bez obzira što je u pitanju potencijalno najvredniji“, navodi Mreža za restituciju.

Nova ekonomija je juče objavila ako se usvoji Predlog tog zakona da će kompanije koje su tokom privatizacije imale pravo korišćenja na zemljište, dobiti hektare na poklon što je „neprihvatljivo i nepravedno“, kako su ocenili ekonomisti  povodom Predloga zakona o ukidanju konverzije uz naknadu.

Zakon kojim se ova naknada ukida Vlada Srbije je po hitnoj proceduri usvojila, pa se upravo nalazi u skupštinskoj proceduri.

Sam Predlog Zakona o izmenama i dopunama zakona o planiranju i izgradnji nakon što je usvojen 4. maja (dan posle masovnog ubistva i tragično nastradale dece u beogradskoj školi prim. redakcije) nije bio objavljen na sajtu Vlade, pa je javnost u njega imala uvid tek od juče (8. maja) na sajtu Parlamenta.

Nominalno, izmene se predlažu i kako bi se ubrzale procedure za izdavanje građevinskih dozvola, a navodi se i da su prihodi od naknade za konverziju zemljišta od 2010. do kraja 2022. godine ukupno iznosili svega 3,6 milijardi dinara (oko 36 miliona evra).

Privatizacija Štamparije Borba: Rukovodstvo odlazi, ministarstvo ćuti

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.