Srbija

07.11.2023. 12:32

Saopštenje

Autor: Nova ekonomija

MSP100 EXPO: Revija najuspešnijih privrednika 9. novembra u Nišu

Foto: Nova ekonomija/Dimitrije Gašić

Srbija

07.11.2023. 12:32

Centar za visoke ekonomske studije (CEVES) i Naučno-tehnološki park Niš organizuju drugi po redu MSP100 Expo, pod sloganom „Ljudi su uspeh“, 9. novembra ove godine u Nišu.

Događaj će okupiti više od 100 vodećih domaćih malih i srednjih preduzeća i više od 300 učesnika (predstavnici državnih institucija, poslovnih udruženja, međunarodne zajednice, stručne javnosti i lokalne zajednice), među kojima će biti i ambasador Švajcarske, predstavnici USAID-a i EBRD-a, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, kao i predsednica Upravnog odbora i glavna ekonomistkinja CEVES-a, Kori Udovički, saopštili su organizatori.

„U cilju podrške daljem razvoju MSP sektora, ukazivanja na izazove sa kojima se suočava sektor i predlaganja odgovarajućih institucionalnih rešenja, kroz dva panela i tri radionice učesnici će potražiti odgovore na pitanja kako u opštoj nestašici privući, razvijati i zadržati ljude u MSP, da li vodeći domaći MSP mogu da postanu i globalni šampioni“, dodaje se u saopštenju.

Agenda celog događaja dostupna je OVDE.

Takođe, teme će biti kako staviti digitalizaciju u funkciju rasta i razvoja i zašto je kriza signal za promene u korporativnom i finansijskom upravljanju MSP, kao i kako iskoristiti „ozelenjavanje poslovanja“ za postizanje konkurentnosti.

U okviru izložbenog dela biće predstavljena preduzeća sa MSP100 liste – najbolja i najuspešnija mala i srednja preduzeća u Srbiji po pažljivo postavljenim kriterijumima prihoda, izvoza na sofisticirana tržišta, uticaja na lokalnu zajednicu, fer poslovanja, inovacija.

Na dan događaja, premijerno će biti predstavljen interaktivni portal MSP Kompas, besplatan alat koji je razvio CEVES i koji je dostupan celokupnom tržištu, a omogućava uvid u konkurentnost sektora i faktore koji na nju utiču.

Biće predstavljeno i „prolazno vreme“ u ostvarivanju inicijativa za podršku MSP koje su pokrenute na prošlogodišnjem MSP100 EXPO.

Razvoj MSP Kompasa podržava USAID-a, kroz projekat Velika mala privreda, koji realizuje ACDI/VOCA.

Mala i srednja preduzeća, zanemareni motor srpske privrede

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.