Vesti iz zemlje

19.02.2024. 09:44

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Na 250 hektara u Surčinu niče kompleks „Singidunum“: Privredni park, stanovi, komercijalni sadržaji…

Foto: Printskrin/Izvešaj o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu/Zap.doo

Grad Beograd stavio je na javni uvid plan za razvoj nekoliko sektora u okviru kompleksa Singidnunum u Surčinu. U okviru sektora 2, 3, 4, 5 gradiće se  privredni park, komercijalni sadržaji, mešoviti gradski centri, mreže sobraćajnica, objekti za srednje i osnovno obrazovanje, za šta je namenjeno oko 250 hektara.

Beogradski sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove oglasio je javni uvid u nacrt plan detaljne regulacije kompleksa Singidnunum za sektore 2,3,4,5 – teritorija opštine Surčin, za izveštajem o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu.

Inicijativu za izradu plana je pokrenulo preduzeće „Singidunum-buildings“ (koje je i finansijer plana), a sa ciljem da stvaranja planskog osnova za postepenu transformaciju poljoprivrednog zemljišta. Ovo preudzeće u svom vlasništvu ima preko 300 hektara zemljišta u tom području.

Prema podacima iz Agencije za privredne registre, preduzeće je u stopostotnom vlasništvu LAMDA DEVELOPMENT iz Holandije, a direktor je grčki državljanin Konstantinos Georgiopoulos.

Lamda Development SA je kompanija sa sedištem u Grčkoj, koja se bavi ulaganjem u, razvojem, lizingom i održavanjem nekretnina. Kompanija posluje u Grčkoj, kao i u drugim susednim balkanskim zemljama, uglavnom u Rumuniji, Bugarskoj, Srbiji i Crnoj Gori.

Kako je ranije najavljivano iz opštine Surčin, kompleks Singidunum imaće odlike „Satelitskog grada“, stambenog kompleksa u blizini industrijske zone, industrijski park, stambeno-poslovni centar i kada su u pitanju objekti od javne namene, tri vrtića, osnovnu školu i kliniku.

Preduzeće „Singidunum-buildings“ je sa ciljem sukcesivnog razvoja područja, 2016. godine iniciralo istovremenu izradu dva plana detaljne regulacije (za sektore 1 i 5) koja su usvojena 2018. godine, a koji čine prvu fazu planske razrade kompleksa „Singidunum“.

Plan detaljne regulacije za sektore 2, 3, 4 i 6,  za koje je namenjena površina od 247,5 hektara, predstavlja drugu fazu, kojom će se zaokružiti planski ciklus razrade kompleksa „Singidunum“ kao celine.

Nacrt plana koji obuhvata niz katarstarskih parcela u katastarskoj opštini Dobanovci, naći će se na javnom uvidu od 19. februara do 19. marta.

Na ovim površinama je trenutno zastupljeno uglavnom poljoprivredno zemljište, kao i mreže saobraćajnica, atarski putevi, melioracioni kanali, elektroenergetska mreža, gasovodna mreža, ali kako se vidi u planu, u buduće će ovde biti privredni park, privredno komercijalne delatnosti, mešoviti gardski centri (stanovanje i poslovanje), komercijalni sadržaji (trgovina, administarcija, uslužne delatnosti), škole, predškolske ustanove, kao i mreža saobraćajnica, železnica, vodno zemljište/kanalska mreža, različiti infratsrukuturni objekti.

U planu se navodi da se radi o „tipičnoj greenfield“ investiciji.

Za privredni park je namenjena površina od 521.706 kvadrata, za mreže saobraćajnica je umesto postojećih 123.833 planirano 349.391 kvadrata, dok je za privredno-komercijalne delatnosti izdvojena  površina a od 393.256 kvadrata.

Takođe, za komercijalne sadržaje, koji će se nalaziti u dve zone, namenjena je povšrina od 269,291 kvadrata, odnosno 325,333 kvadrata u drugoj zoni.

Mešoviti gradski centri (stanovanje i poslovanje) nalaziće se na površini od 266,009 kvadrata, dok je za zaštitni zeleni pojas namenjeno 120.036 kvadrata.

Kako se navodi u planu, trenutno nema linija javnog prevoza putnika koji opslužuje ovo područje, već je u narednom periodu opsluga ovog područja planirana širenjem autobuskog podsistema.

Pored autobuskog podsistema, značajno je, kako se navodi, izvršiti konekciju sa železničkim stanicama koje u najbliže ovom prostoru, i to: železnička stanica Batajnica i železnička stanica Zemun polje, kako bi se u sistemu javnog prevoza putnika koristio i BG voz.

Javni uvid u nacrt ovog plana obaviće se od 19. februara do 19. marta 2024. godine, svakog radnog dana od 9 do 18 časova, u zgradi Gradske uprave grada Beograda (27. marta br. 43-45)  i u zgradi Gradske opštine Surčin (Vojvođanska 79).

Javna sednica Кomisije za planove Skupštine grada Beograda, održaće se u zgradi Gradske uprave grada Beograda, Кraljice Marije 1 (sala na 20. spratu), 4. aprila 2024. godine u 13 časova.

Preko 350 hektara za stadiona i EXPO, buduće naselje imaće 4.500 stanovnika

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentari(4)

  1. Zakonom da se zabrani izgradnja stambenih kompleksa uz autoput! Kad načičkaju zgrade uz obilaznicu oko Beograda imaćemo gužve kao na Gazeli! Autoput je za međunarodni saobraćaj, to nije gradski bulevar!!!!!

  2. Slazem se sa prethodna 2 komentara. Prostorni plan iz 2018, a deo tog zemljišta je bio do 2020 na prodaju za 5000000 €. I ko je strancima dozvolio da kupuju zemljiste TAČKA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.