Vesti iz zemlje

06.09.2023. 09:51

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Na izmene Zakona o oružju i municiji se još čeka

Pixabay

Izmene Zakona o oružju i municiji , koje su najavljene još pre nekoliko meseci još uvek nisu predstavljene javnosti. Generalni sekretar Nacionalne asocijacije za oružje Srbije (NAOS), koja je učestvovala u konsultacijama u vezi izmena tog zakona, Duško Ilić, kaže da je najavljeno pooštravanje uslova za dobijanje odobrenja za nabavku oružja, kao i pooštravanje uslova za  zdravstvenu sposobnost za držanje i nošenje oružja.

Ilić je za Novu ekonomiju naveo da je NAOS učestvovao u konsultacijama u vezi sa izmenama zakona i da su najave da bi javna rasprava (o izmenama i dopunama zakona) mogla da bude tokom ovog meseca.

„Najavljeno je pooštravanje uslova za dobijenje odobrenja za nabavku oružja, pooštravanje uslova za zdravstvenu spesobnost za držanje i nošenje oružja tako što će lekarsko uverenje za oružje za ličnu bezbednost (takav je predlog) da se predaje svake dve godine, odnosno radiće se pregled na svake dve godine, a za sportsko i lovačko oružje na svake četiri godine (sada je po aktuelnom zakonu taj rok pet godina)“, rekao je Ilić.

Ilić je ocenio da Srbija ima najoštriji zakon (o orzužju i municiji) u regionu i da pooštravati oštar zakon nije dobro.

Takođe, Ilić navodi da bi (prema trenutnim najavama) u Zakon o oružju i municiji trebalo da bude ugrađen moratorijum na izdavanje dozvola za držanje i nošenje oružja koji je do sada bio predviđen samo u zaključku Vlade koji je donet početkom maja.

Unošenje tog moratorijuma u zakon bi, kako ocenjuje Ilić, bilo pogrešno i od moratorijuma bi trebalo da se odustane, „jer pravi veliku štetu“ privrednicima, trgovcima, proizvođačima. On navodi da će se samim pooštravanjem uslova za dobijanje odobrenja za nabavku oružja smanjiti broj izdatih odobrenja i promet oružja.

„Imamo ljude kojima egzistencija zavisi od te trgovine, uložili su novac u robu koju sada ne mogu da prodaju. Izgubili smo i tri sajma lova i ribolova. Nije održan sajam u Nišu, Kragujevcu, neće biti održan međunarodni sajam u Novom Sadu koji bi bio 55. po redu, 55 godina tradicije..jedna privredna manifestacija će propasti, mislim da je tu gubitak veliki“,rekao je Ilić.

Međunarodni sajam lova i ribolova otkazan zbog moratorijuma

Vlada Srbije je početkom maja, nakon ubistava u beogradskoj školi „Vladislav Ribnikar i u Mladenovcu, donela zaključak u kojem je predvidela meru moratorijuma na izdavanje dozvola za držanje i nošenje kratkog vatrenog oružja (odobrenja za nabavku oružja, oružnih listova i dr.).

Vlada je tada, takođe, naložila Ministarstvu unutrašnjih poslova da preduzme sve mere iz svoje nadležnosti s ciljem da se obezbedi moratorijum na izdavanje dozvola za držanje i nošenje lovačkog oružja, na dve godine.

Ilić kaže da je najgore to što su ove mere (moratorijum) ušle u primenu, a nisu ušle u zakon. „Sada su mere iznad zakona, a nije vanredno stanje da bi mere bile iznad zakona“, rekao je on.

„Mislim da nama fali edukacije, obazovanja po pitanju oružja, nemamo u školama streljačke sekcije koje su ukinute pre nekoliko godina, nemamo opšte narodnu odbranu i društvenu smaozaštitu, nemamo obavezno služenje vojnog roka…“, rekao je Ilić.

Članovi Vlade Srbije usvojili su početkom maja više mera koje su usmerene na pooštravanje propisa i zakona koji se tiču tiču nabavljanja, držanja, nošenja i rukovanja oružjem. Mere su objavljene u formi zaključka.

Između ostalog, MUP-u je naloženo da „hitno“ pripremi izmene i dopune Zakona o oružju i municiji kojima bi se pooštrili uslovi za držanje i nošenje kratkog vatrenog oružja.

Mere je prethodno najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon masovnih ubistava u Mladenovcu i u beogradskoj Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“

Zamena oružnih listova: Složen, nejasan i skup proces

 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Ja mislim da je izmena i dopuna zakona o oruzju. Malo po grbaci ilegalnog poseda oruzja. da se tako izrazim. Jer svako odgovara za svoje ucinjeno delo.. A toga ima svuda u svetu. Vise nego kod. U srb. Tako da smatra da bi trebalo sve da ostane po starom.. Jer dosta nad kosta la pre registracija oruz. Lekarsko. Porez opet su pi skupeli. I. T. D.. Ali nase Orizje za streljanu. Sport. I lovce. Mislim na netreba raditi sa ovim clanovima… Hvala

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.