Vesti iz zemlje

26.02.2024. 11:43

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Na Slaviji će se graditi promenada, Vlada Srbije utvrdila interes za eksproprijaciju

Foto: Printskrin/Elabort za rani javni uvid

Zbog gradnje pešačkog koridora na Slaviji, odnosno promenade ispod koje je planirana podzemna trasa metro linije 2, Vlada Srbije donela je rešenje kojim je utvrdila javni interes za eksproprijaciju, odnosno administrativni prenos nepokretnosti (zemljišta i objekata na zemljištu). Promenada će izlaziti na ulicu Svetozara Markovića i Kralja Milutina, odnosno povezivaće otvorene javne prostore: park Manjež i trg Slavija (između Narodne banke Srbije i budućeg stambeno-poslovnog kompleksa King’s circle residences).

Rešenje o utvrđivanju javnog interesa za eksproprijaciju je doneto saglasno informaciji o lokaciji od 10. marta 2022. godine, izdatoj od strane Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove Gradske uprave grada Beograda i u skladu sa Planom detaljne regulacije bloka između ulica Nemanjine, Svetozara Markovića, Кralja Milana i Kralja Milutina. Za korisnika eksproprijacije određen je Grad Beograd, vidi se iz rešenja Vlade.

Prema planu detaljne regulacije za taj blok, pešački koridor/promenada planiran je kao atraktivna promenada sa drvoredom i protivpožarnom saobraćajnicom.

„Ukupne širine 16 metara, promenada razdvaja zonu javnih službi (objekat Narodne banke Srbije) i komercijalno – stambene sadržaje u bloku. Sastoji se od postojećeg protivpožarnog puta uz NBS u širini od 5 metara i pešačkog platoa sa drvoredom u širini od 11 metara. Promenada izlazi na ulice Svetozara Markovića i Кralja Milutina, odnosno povezuje otvorene javne prostore: park Manjež i trg Slavija“, piše u PDR-u za blok između ulica Nemanjine, Svetozara Markovića, Кralja Milana i Кralja Milutina.

Navodi se i da pešački koridor, odnosno promenadu koja se planira između Narodne banke Srbije i zone mešovitog gradskog centra, treba projektovati kao atraktivnu jedinstvenu zonu koja uključuje protipožarnu saobraćajnicu i pešački deo sa drvoredom.

Uređenje promenade tretirati kao sastavni deo zone mešovitog gradskog centra i likovnosti objekata uz promenadu. Prostor je zabranjeno ograđivati i praviti barijere koje ometaju pešačke tokove, piše u tom dokumentu.

Eksproprijacija predstavlja postupak prinudnog prelaska prava svojine na nepokretnosti (zemljišta, zgrade, drugi građevinski objekti) iz privatne u državnu svojinu ili njeno ograničenje.

Kako se navodi u Zakonu o eksprorijaciji, nepokretnosti se mogu eksproprisati ili se svojina na njima može ograničiti samo u javnom interesu i uz naknadu koja ne može biti niža od tržišne.

Kada se radi o administrativnom prenosu, to znači da se prava na nepokretnosti u državnoj ili društvenoj svojini mogu rešenjem opštinske uprave oduzeti ili ograničiti i preneti na drugog nosioca prava na nepokretnosti u društvenoj ili državnoj svojini, ako to zahteva javni interes (administrativni prenos).

Eksproprijacijom nepokretnosti korisnik eksproprijacije (u ovom slučaju Grad Beograd) stiče pravo da tu nepokretnost koristi za svrhu radi koje je eksproprijacija izvršena.

Prema zakonu, korisnik eksproprijacije može da podnese predlog za eksproprijaciju tek pošto je utvrđen javni interes za eksproprijaciju nepokretnosti.

Predlog za eksproprijaciju podnosi se opštinskoj upravi opštine na čijoj se teritoriji nalazi nepokretnost predložena za eksproprijaciju, u roku od jedne godine od dana utvrđivanja javnog interesa za eksproprijaciju.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.