Vesti iz zemlje

30.08.2021. 17:24

eKapija

Autor: Nova Ekonomija

Na Tari će se graditi stambeno-turistički kompleks „Kaluđerske bare“

Na Tari je planirana je izgradnja stambeno-turističkog kompleksa "Kaluđerske bare" koji će se sastojati iz više objekata, prenosi Ekapija. Investitor je kompnaija Homevision iz Bajine Bašte. Mesto na kome je planirana gradnja nala...

Foto: Nova ekonomija/ Čedomir Savković

Na Tari je planirana je izgradnja stambeno-turističkog kompleksa „Kaluđerske bare“ koji će se sastojati iz više objekata, prenosi eKapija. Investitor je kompnaija Homevision iz Bajine Bašte.

Mesto na kome je planirana gradnja nalazi se na jugoistočnom delu Tare, oko 1,5 km od naselja Kaluđerske bare na području obuhvaćenom Prostornim planom posebne namene Šargan – Mokra Gora. Ta lokacija je određena delimično za poljoprivredno, a delimično za šumsko zemljište u okviru turističkih lokaliteta.

Kompanija Homevision iz Bajine Bašte planira da na Tari izgradi stambeno-turistički kompleks „Kaluđerske bare“ koji će se sastojati iz više objekata.

Mesto na kome je planirana gradnja nalazi se na jugoistočnom delu planine Tare oko 1,5 km od naselja Kaluđerske bare na području obuhvaćenom Prostornim planom posebne namene Šargan – Mokra Gora. Ta lokacija je određena delimično za poljoprivredno, a delimično za šumsko zemljište u okviru turističkih lokaliteta.

U planu detaljne regulacije koji je izložen na rani javni uvid, navodi se da površina parcele na kojoj je predviđena gradnja iznosi 30.204 kvadrata, a u blizini na 100 metara udaljenosti nalazi se nekategorisani opštinski put.

Divlja gradnja ponovo procvetala na Perućcu
Danas se obeležava Svetski dan divljih vrsta
Objavljena „Zelena povelja Srbije“

Maksimalna spratnost turističkih i ugostiteljskih objekata je P+2+Pk, dok je maksimalna spratnost pratećih objekata P+Pk (maksimalna visina 7 metara). U dokumentu se navodi da je izgradnja podrumskih ili suterenskih prostorija moguća, ukoliko ne postoje smetnje geomehaničke i hidrogeološke prirode.

„Izgradnja i rekonstrukcija objekata treba da doprinese kvalitetu, prepoznatljivosti i jedinstvenosti predela. Pri tome, treba maksimalno koristiti oblikovne, proporcijske, mikrourbanističke i ostale elemente lokalnog graditeljskog nasleđa“, navodi se u planu.

U izgradnji se podrazumeva korišćenje lokalnih prirodnih materijala za obradu fasada (malterisanje i bojenje u belo, oblaganje zidova i tremova drvetom, oblaganje podrumskih i suterenskih delova i sokli kamenom), prozora (drveni kapci), krovova (od kamene ili drvene šindre), otvorenih površina (kamene ploče, granitne kocke, raster elementi i ozelenjavanje, a što manje betoniranja, asfaltiranja i savremenog popločavanja).

Predviđeno je i da se maksimalno koriste ekološki prihvatljivi građevinski materijali i mogućnosti lokacije za bioklimatsko projektovanje objekata.

Obrađivač plana je, kako se dodaje, Jugoslovenski institut za urbanizam i stanovanje iz Beograda.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.