Srbija

15.05.2017. 06:34

N1

Autor: Nova Ekonomija

Najuporniji odolevaju da se isele jer su smetnja Beogradu na vodi

Srbija

15.05.2017. 06:34

Osim puteva, u projekte od nacionalnog značaja, vlasti ubrajaju i Beograd na vodi. Zbog gradnje tog arhitektonskog poduhvata ove sedmice je izmešteno oko 1.000 migranata sa Bliskog istoka, a objekti u kojima su živeli se ruše i pretvaraju u gradilište. Ipak, izmeštanjem izbeglica nisu raseljeni svi koji predstavljaju „smetnju“ gradnji.

Za vlast udžerice, za vlasnike poslovni objekti. Kako god, sravnjeni su sa zemljom. Pod velom tajni, pre godinu dana. Zbog Beograda na vodi.

Isti projekat za tili čas isterao je stanare skladišta. Zbog arhitektonskog poduhvata na vodi nadležni su za nekoliko dana uspeli ono što navodno nisu mogli mesecima – da izbeglice iz neuslova presele u kampove. Baš kako sada bageri ruše magacine u kojima su obitavali migranti, 2014. su pokosili kuće u Bari Venecija.

Sa prostora gradilišta raseljeno je tačno 234 porodice. Većina njih, čak 75 odsto, stanove je dobilo na korišćenje – na jednu ili pet godina. Preostali, nekretnine su dobili u zakup, vlasništvo ili su isplaćeni. Ipak, to ne znači da je prostranstvo Beograda na vodi u potpunosti raščišćeno.

Jer, najuporniji odolevaju. Iako pritisnuta mašinama, prašinom i kranovima porodica Timotijević neće iz kuće ni makac. Naime, ni to što su ostali bez vode nije ih nateralo na pakovanje.

„Radnička klasa sam ja! Ja se snađem uvek. Imam ja tu vode. Evo sad je bio pljusak, evo kišnice imam za tehničku vodu, za WC i za kupatilo“, kaže Ivan Timotijević.

I da ostane bez struje sa adrese ne mrda. Cilj mu je da sačuva zidine doma do god se oko vlasništva na sudu preganja sa državom.

„Kad se sruši nešto ja ne znam kako ću da branim posle – u tome je glavni štos. Znači, oni su meni nudili dobre stanove, ali privremeno, posle mogu da me izbace na ulicu“, kaže Timotijević.

I koji kilometar dalje – slična priča. Tri porodice kod mosta Gazela ne pristaju na, po njima, nepristojne ponude za iseljenje. Cena toga je život pod konstantnim stresom.

Jer, u manjini su koja je izabrala teži put – da umesto stana na pet godina, trajnije stambeno izbore na sudu.

„Znam da smo u pravu, znam da smo ispravno radili od samog početka. Znači, nismo mi ovde neki bespravni divljaci, nego od samog početka ovde status smo trudili se da legalizujemo i to je ono što nas drži u uverenju da ispravno radimo. Ja drukčije ne umem, mi drukčije ne umemo“, rekla je Marija Bogićević.

Sve što su prošli i prolaze meštani Savamale i Bare Venecija ovih dana čeka i stanare obale novobeogradske strane. Naime, zbog modernizacije, pregovori o iseljavanju stanovnika Bloka 18 su u toku.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.