Vesti iz zemlje

31.10.2023. 17:10

Saopštenje

Autor: Čedomir Savković

NALED predlaže masovno ozakonjenje objekata

Foto: Nova ekonomija/ Čedomir Savković

Skoro svaka druga nekretnina u Srbiji nije upisana u katastar i ne nalazi se na uređenom tržištu. U Nacionalnoj alijansi za lokalni ekonomski razvoj (NALED) rešenje tog problema vide u – masovnoj legalizaciji objekata.

U NALED-u navode kako su podaci o neupisanim nekretninama zasnovani na zvaničnim podacima Republičkog geodetskog zavoda (RGZ).

„Imamo dva miliona nelegalnih objekata i još 2,7 miliona koji iz različitih razloga nisu upisani u katastar. Ovim tempom, proces legalizacije trajao bi 40 godina, a gubici koje država, građani i privreda trpe zbog toga su već ogromni“, rekao je Direktor odeljenja za konkurentnost i investicije u NALED-u Dušan Vasiljević.

Prema njegovim rečima, NALED predlaže bi masovno ozakonjenje moralo da prati „donošenje jasnih mera koje bi zaustavile dalju nelegalnu gradnju“.

Vasiljević navodi da je u ovoj oblasti ostvaren napredak u proteklih sedam godina, kada su prvi put uvedene elektronske građevinske dozvole, kojima je sada u potpunosti zadovoljno čak 73 odsto investitora.

„Za drugu grupu nepokretnosti potrebno je uključiti pravosudne profesije i formirati posebne komisije koje će raditi na konvalidaciji i verifikaciji stare nepotpune dokumentacije, da bi se na osnovu toga izvršio upis svih nepokretnosti“, naglasio je Vasiljević.

NALED-ova nova studija, koja je urađena uz podršku Švedske agencije za međunarodni razvoj (Sida), predlaže i rešenja za pitanja ozakonjenja nelegalno izgrađenih objekata, unapređenja postupaka komasacije i eksproprijacije zemljišta, digitalizacije urbanističkog planiranja kroz uvođenje sistema eProstor, založnih prava, upravljanja javnom svojinom, oporezivanja nekretnina, rešavanja izazova zadružnog zemljišta i drugih postupaka.

Među predloženim merama u studiji nalazi se i formiranje državnog fonda nepokretnosti (banka zemljišta). Po ugledu na međunarodnu praksu, cilj je da se u postupcima komasacije i eksproprijacije, kad god je moguće, vrši zamena zemljišta i uvede jedno centralno telo koje bi vodilo poslove supstitucije, kupovine i prodaje.

NEOPHODNA DIGITALIZACIJA

Uz to je neophodna i kompletna digitalizacija pripreme prostornih i urbanističkih planova, kroz uvođenje sistema eProstor, kako bi ceo proces bio efikasniji, a građani i privreda mogli na vreme da reaguju i utiču na odluke o izgradnji u svom kraju.

Institucije bi, na ovaj način, elektronski razmenjivale informacije, davale komentare, izdavale uslove i saglasnosti i istovremeno radile na izradi planova, što bi znatno ubrzalo usvajanje dokumenata, jer bi radile paralelno u istom sistemu, umesto što sada i mesecima čekaju jedna na drugu da urade svoj deo posla.

Uz digitalizaciju i optimizaciju navedenih procedura, u studiji se navodi da je potrebno raditi na unapređenju sistema oporezivanja kroz efikasniju naplatu poreza na prihode od izdavanja nepokretnosti i uvođenje poreza na ukupnu „svetsku“ nepokretnu imovinu, koji bi se odnosio na one sa veoma vrednom nepokretnošću u inostranstvu.

Počele prijave za priključenje nelegalnih objekata na infrastrukturu

 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.