Vesti iz zemlje

08.09.2022. 13:06

Autor: Olivera Bojić

Narodna banka Srbije ponovo povećala referentnu kamatnu stopu

Foto: Paola Felix Meza

Izvršni odbor NBS povećao je referentnu kamatnu stopu za 50 baznih poena, na 3,5 odsto, time se nastavlja zaoštravanje monetarne politike.

Narodna banka Srbije saopštila je da je Izvršni odbor nastavio da pooštrava monetarne uslove, usled pojačanog inflatornog pritiska, ne ugrožavajući pritom dalji rast privredne aktivnosti.

„Izvršni odbor je procenio da je, u uslovima nastavljenih troškovnih pritisaka, kao i rasta uvozne inflacije, potrebno nastaviti s pooštravanjem domaćih monetarnih uslova,“ piše u saopštenju NBS.

Donošenjem ovakve odluke Narodna banka Srbije će doprineti da se inflacija u Srbiji nađe na opadajućoj putanji i da se do kraja perioda projekcije vrati u granice dozvoljenog odstupanja od cilja.

Takođe, na ovaj način utiče se na ograničavanje sekundarnih efekata rasta cena hrane i energenata na ostale cene putem inflacionih očekivanja. Od oktobra prošle godine, Narodna banka Srbije postepeno, ali kontinuirano pooštrava monetarne uslove na domaćem tržištu, saopštio je NBS.

Pored povećanja osnovnih kamatnih stopa i pooštravanja uslova dinarske likvidnosti, Narodna banka Srbije doprinosi cenovnoj stabilnosti u srednjem roku i održavanjem relativne stabilnosti kursa dinara prema evru, ograničavanjem efekata prelivanja rasta uvoznih cena na domaće cene.

„Prilikom donošenja odluke Izvršni odbor je imao u vidu da su geopolitička dešavanja i eskalacija konflikta u Ukrajini uticali na kretanje svetskih cena energenata i primarnih proizvoda u prvoj polovini ove godine na najvišim nivoima, što je za posledicu imalo dalji rast globalne inflacije. Zbog toga su mnoge centralne banke, uključujući i najuticajnije – Sistem federalnih rezervi i Evropsku centralnu banku, poslednjih meseci zaoštravale svoje monetarne politike, brže od očekivanog“, navodi se u saopštenju.

Znatan rast cena energenata na svetskom tržištu i relativno visoka uvozna inflacija, uz efekte suše na domaćem tržištu i u većem delu Evrope, koji se odražavaju na dalji rast cena hrane, za posledicu ima nastavak rasta inflacije u Srbiji.

Međugodišnja inflacija u Srbiji u julu je iznosila 12,8 odsto, od čega je oko 70 odsto doprinosi i dalje posledica rasta cena hrane i energenata.

Prema avgustovskoj projekciji Izvršnog odbora, međugodišnja inflacija će tokom trećeg tromesečja najverovatnije dostići vrhunac, a zatim će imati opadajuću putanju. U smeru smirivanja inflatornih pritisaka delovaće dosadašnje zaoštravanje monetarnih uslova, očekivano slabljenje efekata globalnih faktora koji su vodili rast cena energenata i hrane u prethodnom periodu, kao i niža eksterna tražnja u uslovima nepovoljnijih izgleda globalnog privrednog rasta.

U kratkom roku smirivanju inflatornih pritisaka doprineće i donete ekonomske mere Vlade kojima je ograničen rast cena hrane i energenata na domaćem tržištu, navodi NBS.

U zavisnosti od globalne geopolitičke situacije i kretanja ključnih monetarnih i makroekonomskih faktora iz domaćeg i međunarodnog okruženja u narednom periodu, Narodna banka Srbije će procenjivati da li ima potrebe za dodatnim zaoštravanjem monetarnih uslova.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 6. oktobra.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.