Vesti iz zemlje

26.11.2022. 15:10

Autor: Katarina Baletić

Nastavljena nabavka poklon-vaučera, odbijen zahtev nezadovoljnog ponuđača

Zgrada gradske uprave Beograda Foto: Nova ekonomija

Beograd ne odustaje od kupovine poklon-vaučera

Beogradski sekretarijat za socijalnu zaštitu nastavio je postupak javne nabavke poklon-vaučera za decu i prosvetne radnike. Postupak je nastavljen nakon što je Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki odbila zahtev potencijalnog ponuđača koji se žalio na uslove tendera.

Novi rok za podnošenje ponuda je 29. novembar.

Podsetimo, i pre nego što je Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki donela svoju odluku, gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić obećavao je da će poklon-vaučera biti.

Tada je adovkat Rastko Naumov za Novu ekonomiju objasnio da Šapić ne može da prejudicira unapred odluku Republičke komisije.

„Pokrenut je postupak zaštite prava i gradonačelnik Šapić ne može da zna kakvu će odluku Republička komisija doneti“, kazao je Naumov.

Vrednost nabavke 350.000 poklon-vaučera za decu i prosvetne radnike iz Beograda je procenjena na 14,9 miliona evra bez PDV-a, odnosno 17,9 miliona evra sa obračunatim porezom.

Svaki vaučer trebalo bi da bude vredan 6.000 dinara, a sa njim će moći da se kupe odeća, obuća i sportska oprema.

Šapić daje 18 miliona evra za poklon-vaučere, Beograd štedi za zimu

Potencijalni ponuđači mogu da se žale samo na ono na šta su već ukazali ponuđaču u zahtevima za dodatnim pojašnjenjima, odnosno delu za pitanja i odgovore, objasnio je Naumov.

„Navodi tih zahteva (objavljenih u delu sa dodatnim pojašnjenjima na Portalu javnih nabavki) su da je ograničena konkurencija, da nije podeljena nabavka na partije i da je previsoko postavljen uslov finansijskih kapaciteta“, kaže Naumov.

Međutim, ni na Portalu javni nabavku ni na sajtu Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki nije objavljeno rešenje kojim se odbija zahtev nezadovoljnog ponuđača tako da javnost i dalje ne zna koja firma je podnela zahtev i koje zamerke je imala.

Nova ekonomija je tražila od Republičke komisije pomenuto rešenje, ali do objavljivanja teksta ga nismo dobili.

Uslovi tendera isključili male firme

Zainteresovani ponuđači su u delu za pitanja i odgovore tražili da se izmene uslovi koji mogu da budu diskriminatorni.

Na primer, jedan od ponuđača je tražio da se tender podeli na tri partije s obzirom na to da Beograd želi da kupi vaučere koji su namenjeni za kupovinu odeće, obuće, školske opreme i društvenih igara ili igračaka.

Firma koja je postavila ovaj zahtev navela je da bi podela nabavke na tri partije omogućilo da na tenderu učestcuju i mala i srednja preduzeća.

U drugom pitanju koje je objavljeno na Portalu javnih nabavki, navodi se da je diskriminatoran zahtev kojim se traži da dostavljač ima prihod od najmanje 3,5 milijardi dinara u poslednjoj finansijskoj godini.

Pojašnja se da, prema odbredbama Zakona o javnim nabvakama, naručilac treba da zahteva samo nivo kapaciteta koji je neophodan da bi preduzeće ispunilo ugovor o javnoj nabavci.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.