Vesti iz zemlje

16.11.2022. 15:45

Autor: Katarina Baletić

Šapić obećava poklon-vaučere iako komisija ispituje nabavku

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić na TV Prva Foto: Printskrin - Youtube/Aleksandar Sapic

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić vlasnik italijanske vile

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić obećao je da će poklon-vaučeri biti dodeljeni, iako se još uvek ne zna da li će javna nabavka uspeti. O tome da li su uslovi tendera ispravni Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki tek treba da odluči.

Vrednost nabavke 350.000 poklon-vaučera za decu i prosvetne radnike iz Beograda je procenjena na 14,9 miliona evra bez PDVa, odnosno 17,9 miliona evra sa obračunatim porezom.

Tender za kupovinu vaučera (svaki ima vrednost 6.000 dinara) kojima bi deca ili prosvetri mogli da kupe odeću, obuću i sportsku opremu je u međuvremenu suspendovan.

Razlog je to što se potencijalni ponuđač žalio na uslove javne nabavke.

Šapić je rekao da će deca i prosvetni radnici „sigurno dobiti vaučere“ i da se postupak izbora ponuđača „malo odužio“ zbog podnete žalbe za zaštitu prava u postupku javne nabavke.

On ipak tvrdi da će biti izabrana firma koja će posao da sprovede.

„Imali smo jednu žalbu za zaštitu ponuđača i sada Republička komisija treba da odluči po toj žalbi. Mi smo naravno dali odgovor… Ja želim da svim osnovcima, srednjoškolcima, svoj beogradskoj deci, a i njihovim roditeljima i zaposlenima kažem da će sigurno dobiti vaučere. Ispoštovaćemo sve zakonske rokove, sačekaćemo da dobijemo onoga koji će taj posao da sprovede. Malo strpljenja, ono što im je obećano, to će dobiti, a to je vaučer u vrednosti od 6.000 dinara“, rekao je Šapić.

Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, s druge strane, ipak može da obustavi tender i da ga vrati naručiocu (Gradu Beogradu) na ponovno odlučivanje.

Takođe, može da traži i da se promeni konkursna dokumentacija, ali i da glavnog grada traži nadoknadu troškova za postupak zaštite prava.

„Pokrenut je postupak zaštite prava i gradonačelnik Šapić ne može da zna kakvu će odluku Republička komisija doneti. On ne može da bude siguran da li će usvojiti zahtev, odbiti, odbaciti, ne može da prejudicira unapred“, kaže za Novu ekonomiju advokat Rastko Naumov.

Šapić je gostujući u jutarnjem programu televizije Pink naveo da se žalila firma koja se bavi računovodstvom „koja uopšte ne može da bude ponuđač“.

„Zakon dovoljava da vi sa 120.000 dinara bez obzira čime se bavite možete da se žalite. Mi smo došli u situaciju da sada neko iz sada svojih razloga, koji god to da su, odlaže tu podelu vaučera“, kazao je gradonačelnik.

Međutim, u konkursnoj dokumentaciji ne postoji uslov da firma mora biti registovana za određenu vrstu delatnosti, pa na tender mogu da se jave i preduzeća koja nisu registrovana samo za trgovinu, ukoliko mogu da ponude proizvode koji su predmet tendera.

Kako objašnjava Naumov, potencijalni ponuđači mogu da se žale samo na ono na šta su već ukazali ponuđaču u zahtevima za dodatnim pojašnjenjima, odnosno delu za pitanja i odgovore.

„Navodi tih zahteva (objavljenih u delu sa dodatnim pojašnjenjima na Portalu javnih nabavki) su da je ograničena konkurencija, da nije podeljena nabavka na partije i da je previsoko postavljen uslov finansijskih kapaciteta“, kaže Naumov.

Nova ekonomija je pisala gradskoj upravi Beograda sa pitanjima o tome na koji način će suspendovanje javne nabavke za kupovinu poklon-vaučera uticati na dodelu, ali na pitanja nije odgovoreno.

Šapić daje 18 miliona evra za poklon-vaučere, Beograd štedi za zimu

Potencijalni ponuđači se žalili na ograničenu konkurenciju

Podsetimo, zainteresovani ponuđači su postavljali pitanja gradskom sektetartijatu u toku postupka i ukazivali su na pojedine zahteve koji bi mogli da budu diskriminatorni.

Na primer, jedan od ponuđača je tražio da se tender podeli na tri partije s obzirom na to da Beograd želi da kupi vaučere koji su namenjeni za kupovinu odeće, obuće, školske opreme i društvenih igara ili igračaka.

Firma koja je postavila ovaj zahtev navela je da bi podela nabavke na tri partije omogućilo da na tenderu učestcuju i mala i srednja preduzeća.

„[…] Jer se veliki broj potencijalnih ponuđača/privrednih subjekata bavi samo prodajom odeće odnosno samo prodajom obuće odnosno samo prodajom školske i opreme za sport u koju ste svrstali i društvene igre i igračke,“ piše u pitanju.

U drugom pitanju koje je objavljeno na Portalu javnih nabavki, navodi se da je diskriminatoran zahtev kojim se traži da dostavljač ima prihod od najmanje 3,5 milijardi dinara u poslednjoj finansijskoj godini.

Pojašnja se da, prema odbredbama Zakona o javnim nabvakama, naručilac treba da zahteva samo nivo kapaciteta koji je neophodan da bi preduzeće ispunilo ugovor o javnoj nabavci.

„Procenjena vrednost nabavke po Planu javnih nabavki naručioca za 2022. godinu je 1,75 milijardi dinara, što znači da je Naručilac postavio uslov koji može da ispuni samo mali broj privrednih subjekata, dok drugi privredni subjekti koji se takođe bave istom delatnošću ne mogu da učestvuju jer je prag izuzetno visoko postavljen i nabavka nije po partijama, kao što smo već naveli“, piše u pitanju.

U jednoj od zamerki potencijalnih ponuđača navodi se i da „vaučeri služe za čišćenje lagera“.

Zainteresovani ponuđač navodi se da u specifikaciji tednera piše da se vaučerima može kupovati i letanja odeća i obuća, a da je rok za realizaciju vaučera 1. februar 2023. godine.

„Nameće se pitanje: ‘Koju će to letnju odeću i obuću korisnici vaučera moći da kupe?’ Ovako postavljen uslov dovešće do toga da će korisnici vaučera ‘očistiti’ nekome magacine sa robom iz prethodnih sezona“, piše u pitanju.

Međutim, naručilac nije pristao da promeni specifikaciju u skladu sa zamerkama i ostao je pri prvobitnoj specifikaciji.

O zahtevu odlučuje Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki koja treba u roku od 30 dana od dobijanja kompletne dokumentacije da odluči i donese rešenje.

Ovaj rok se, u opravdanim slučajevima, može produžiti za 15 dana.

Zaustavljena nabavka poklon-vaučera za đake, žalili se ponuđači

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.