Vesti iz zemlje

17.05.2023. 12:26

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

NBS najavljuje usporavanje inflacije, u junu (možda) pada na 14 odsto

Foto: Nova ekonomija/Paola Felix Meza

Međugodišnja inflacija u Srbiji u aprilu iznosila je 15,1 odsto, a najnovija projekcija inflacije nije se menjala u odnosu na februarsku. Vrhunac inflacije je iza nas, a njen povrtak u granice cilja (oko tri odsto) očekuje se sredinom 2024. godine, rekao je Željko Jović, viceguverner Narodne banke Srbije (NBS).

U međuvremenu, NBS očekuje postepeno smanjivanje inflacije u drugoj polovini tekuće godine, rast cena će usporavati, pa se u junu očekuje da će inflacija iznositi 14 odsto.

„Iza nas je vrhunac ne samo ukupne već i bazne inflacije. Naše viđenje u narednom periodu je nepromenjeno u odnosu na februar. U narednim mesecima inflacija će nastaviti da opada, pri čemu bi trebalo da se krajem ove godine nađe na dvostruko nižem nivou nego što je bila tokom prvog tromesečja“, rekao je Jović na predstavljaju Izveštaja o inlfaciji.

NARODNA BANKA SRBIJE NIJE POVEĆALA REFERENTNU KAMATNU STOPU

Iako je optimizam koji je vladao početkom godine u pogledu povoljnijih izgleda globalnog privrednog rasta i mogućnosti bržeg snižavanja globalne inflacije „splasnuo“ u određenoj meri nakon nedavnih problema u pojedinim bankarskim grupama u razvijenim zemljama sveta, rizici se i dalje mogu oceniti kao manje izraženi u odnosu na prošlu godinu, smatraju u NBS.

Savo Jakovljević, generalni direktor sektora za ekonomska istraživanja i statistiku u NBS rekao je da će cene u Srbiji i dalje rasti ali sve manje i postepeno će se smanjivati i ako bude dobra poljoprivredna sezona moguće je da će rast inflacije biti još manji.

Narodna banka Srbije nije menjala projektovanu stopu rasta BDP-a za ovu godinu od dva do tri odsto. Struktura projektovanog rasta nešto je drugačija i povoljnija sa stanovišta obezbeđenja održivosti privrednog rasta. Sada očekujemo pozitivan doprinos neto izvoza, kao i pozitivan doprinos privatnih investicija, što u našoj februarskoj projekciji nije bio slučaj“, rekao je Jović.

Dalji pad svetskih cena gasa i struje i rešavanje zastoja u globalnim lancima snabdevanja uticali su na usporavanje ukupne inflacije u sve većem broju zemalja, navodi se u Izveštaju NBS.

Međutim, još uvek je rano da centralne banke proglase konačnu pobedu nad inflacijom, jer indirektni efekti povećanih cena energenata i industrijskih sirovina u prethodnom periodu, još uvek utiču na rast bazne inflacije u mnogim zemljama, uključujući i zonu evra, rekao je viceguverner Željko Jović.

Viceguverner je istakao da su ukupna platnobilansna kretanja od početka ove godine znatno povoljnija od očekivanih i da je deficit tekućeg računa, koji je sezonski uobičajeno najviši u prvom tromesečju, od januara do marta iznosio je svega 0,7 odsto BDP-a.

Inflacija u aprilu usporila na „samo“ 15,1 odsto

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.