Srbija

11.05.2023. 13:02

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Narodna banka Srbije nije povećala referentnu kamatnu stopu

Foto: Nova ekonomija/Paola Felix Meza

Srbija

11.05.2023. 13:02

Narodna banka Srbije zadržala je referentnu kamatnu stopu na istom nivou od šest odsto.  Prvi put od aprila prošle godine referentna kamatna stopa nije podignuta. Isto tako, nepromenjene su i kamatne stope na depozitne (4,75 odsto) i kreditne olakšice (7,25 odsto), saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

Referentna kamata je kamata prema kojoj se upravljaju sve ostale kamatne stope.

Nakon pooštravanja monetarnih uslova koje Narodna banka Srbije sprovodi od oktobra 2021. godine, Izvršni odbor smatra da bi trebalo sagledati pune efekte prethodno sprovedenih monetarnih mera, navodi se u saopštenju NBS.

„Ovakva odluka Izvršnog odbora u skladu je i sa očekivanjem da će inflatorni pritisci u narednim mesecima početi da se smanjuju, osetnije od polovine ove godine. Pritom, Narodna banka Srbije zadržava mogućnost da, ukoliko bude potrebno nastavi pooštravanje monetarnih uslova i u narednom periodu“, navodi se u saopštenju.

Odluka Izvršnog odbora o zadržavanju referentne kamatne stope na nepromenjenom nivou doneta je u uslovima postepenog slabljenja troškovnih pritisaka iz međunarodnog okruženja i rešavanja problema u globalnim lancima snabdevanja.

Cene na svetskim tržištima energenata takođe su smanjene, pre svega cene struje i prirodnog gasa. To će oslabiti troškovne pritiske na globalnom nivou, što bi trebalo da doprinese i usporavanju domaće inflacije u narednom periodu, ocenjuje NBS.

NBS OMOGUĆEN REPROGRAM KREDITA POLJOPRIVREDNICIMA I HLADNJAČARIMA

Inflacija u Srbiji, u skladu sa očekivanjima Izvršnog odbora, ostala je tokom prvog tromesečja na nivou od oko 16 odsto međugodišnje.

Prema poslednjim projekcijama, Izvršni odbor očekuje da će se od aprila inflacija naći na opadajućoj putanji, da će pad biti znatniji u drugoj polovini godine, tako da će na kraju ove godine inflacija biti dvostruko niža nego što je bila u martu.

Povratak inflacije u granice cilja očekuje se sredinom 2024. godine, zahvaljujući, pre svega, zaoštravanju monetarnih uslova, slabljenju efekata globalnih faktora koji su vodili rast cena energenata i hrane u prethodnom periodu i usporavanju uvozne inflacije.

Od aprila 2022. referentna kamatna stopa je 13 puta uzastupno povećana.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 8. juna 2023. godine.

Inflacija opada u drugoj polovini godine, prema februarskoj projekciji NBS

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.