Vesti iz zemlje

06.04.2023. 13:22

Saopštenje

Autor: Nova ekonomija

Referentna kamatna stopa povećana na šest odsto

Narodna banaka Srbije Jorgovanka Tabaković Foto: Paola Felix Meza

Narodna banka Srbije (NBS) povećala je referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na šest odsto. Takođe, povećana je i stopa na depozitne olakšice (na 4,75 odsto), kao i stopa na kreditne olakšice (7,25 odsto), saopštila je Narodna banka Srbije.

Izvršni odbor NBS je procenio da je potrebno nastaviti sa umerenim zaoštravanjem monetarnih uslova kako ne bi došlo do rasta inflacionih očekivanja i kako bi se osiguralo da se inflacija nađe na opadajućoj putanji i vrati u granice dozvoljenog odstupanja od cilja, navodi se u saopštenju NBS.

„Istovremeno, održavanjem relativne stabilnosti kursa dinara prema evru, Narodna banka Srbije znatno doprinosi ograničavanju efekata prelivanja rasta uvoznih cena na domaće cene, kao i ukupnoj makroekonomskoj stabilnosti u uslovima povećane globalne neizvesnosti“, navodi se u saopštenju.

Inflacija, očekivanja

Izvršni odbor je naveo da su dalji pad cena u sektoru energetike, kao i rešavanje zastoja u globalnim lancima snabdevanja i smanjenje troškova kontejnerskog transporta u velikoj meri doprineli slabljenju troškovnih pritisaka na globalnom nivou, što bi trebalo da utiče i na usporavanje domaće inflacije u narednom periodu.

REPROGRAM POLJOPRIVREDNIH KREDITA OD ŠEST DO 12 MESECI

Ipak, Izvršni odbor ističe da je opreznost monetarne politike neophodna jer su i dalje prisutne geopolitičke tenzije povodom sukoba u Ukrajini.

Ukupna inflacija u Srbiji u februaru je iznosila 16,1 odsto međugodišnje, što je u skladu sa projekcijama NBS za prvo tromesečje.

I dalje se oko dve trećine doprinosa ukupnoj inflaciji odnosi na rast cena hrane i energenata, na koji mere monetarne politike imaju ograničen efekat, jer je rast ovih cena u najvećoj meri posledica dešavanja u međunarodnom okruženju, navodi se u saopštenju.

NBS očekuje da će BDP ove godine ostvariti realni rast između dva i tri odsto, čemu će doprineti i oporavak sektora energetike na koji ukazuju podaci o proizvodnji i izvozu struje u prva dva meseca ove godine, piše u saopštenju centralne banke.

Prema februarskoj srednjoročnoj projekciji, očekuje se da će se međugodišnja inflacija od narednog tromesečja naći na opadajućoj putanji, uz znatniji pad u drugoj polovini ove godine, tako da bi krajem godine trebalo da bude na dvostruko nižem nivou u odnosu na aktuelni i da se sredinom 2024. godine vrati u granice cilja.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 11. maja 2023. godine.

Inflacija opada u drugoj polovini godine, prema februarskoj projekciji NBS

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.