Vesti iz zemlje

01.06.2022. 12:08

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

NBS: Nova pravila uređuju tržište platnih usluga

Foto: Nova ekonomija

Narodna banka Srbije (NBS) donela je izmene Odluke o sprovođenju Zakona o platnim uslugama koje se odnose na davanje dozvola i saglasnosti Narodne banke Srbije, koja se odnosi na poslovanje platnih institucija i finansijskih institucija elektronskog novca, u okviru unapređenja rukovođenja ovim kompanijama i smanjenja rizika u pružanju platnih usluga.

Donete izmene odnose se na poslovanje platnih institucija i institucija elektronskog novca, a sve u cilju ostvarivanja višeg stepena stabilnosti i sigurnosti upravljanja ovim institucijama na tržištu platnih usluga u Srbiji, kažu u NBS za Novu ekonomiju.

Izmenama i dopunama ove Odluke (koja je doneta na sednici Izvršnog odbora Narodne banke Srbije 12. maja 2022. godine, objavljena u Službenom glasniku), dodatno su precizirani uslovi podobnosti upravljačke i vlasničke strukture platne institucije i institucije elektronskog novca, koje ocenjuje Narodna banka Srbije prilikom davanja saglasnosti ovim institucijama, kažu u NBS.

NBS: NOVCA IMA DOVOLJNO U SISTEMU, HAOSA NEMA, NITI ĆE GA BITI

„Donete su izmene u okviru daljeg unapređenja kvaliteta rukovođenja ovim finansijskim institucijama i obezbeđivanja adekvatnog nivoa sigurnosti njihovog poslovanja i smanjenja rizika u pružanju platnih usluga. Odnosno usluga u vezi sa izdavanjem elektronskog novca, čime se, pre svega, štite prava i interesi korisnika usluga tih institucija“, kažu u NBS.

U tom smislu, navedeni su određeni kriterijumi prema kojima bi određena aktivnost mogla biti rizična, koji bi bili obuhvaćeni ocenom dokumentacije prilikom davanja mišljenja o tome da li se ispunjavaju uslovi radi obezbeđivanja stabilnog i sigurnog upravljanja platnom institucijom.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.