Srbija

11.07.2024. 13:24

Saopštenje

Autor: Nova ekonomija

NBS snizila referentnu kamatnu stopu na šest odsto

Narodna banka Srbije zgrada Foto: Nova ekonomija

Srbija

11.07.2024. 13:24

Referentna kamatna stopa smanjena je za 25 baznih poena, na nivo od šest odsto, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS). Pored toga, smanjena je i stopa za depozitne olakšice na 4,75 odsto kao i stopa na kreditne olakšice na 7,25 odsto.

Kako se navodi u saopštenju, Izvršni odbor NBS je imao u vidu višemesečnu opadajuću putanju domaće inflacije i njen povratak u granice cilja u maju, u skladu s projekcijama NBS, kao i očekivano kretanje inflacije i drugih makroekonomskih pokazatelja iz domaćeg i međunarodnog okruženja u narednom periodu.

„Uzimajući u obzir dalje smanjenje globalnih inflatornih pritisaka, kao i dosadašnji dezinflatorni uticaj restriktivnih monetarnih mera, Izvršni odbor je procenio da postoje uslovi za nastavak ublažavanja monetarne politike putem smanjenja referentne kamatne stope“, naveli su.

Podsetili su da se usporavanje globlane inflacije nastavlja, i da većina centralnih banaka predviđa da će se inflacija u njihovim zemljama vratiti u granice cilja u drugoj polovini ove ili prvoj polovini naredne godine.

U skladu s tim, Izvršni odbor NBS očekuje dalje usporavanje rasta cena proizvoda i usluga koje Srbija uvozi.

U skladu sa očekivanjima Izvršnog odbora, međugodišnja inflacija u Srbiji u maju se vratila u granice cilja i iznosila je 4,5 odsto.

Izvršni odbor procenjuje da će inflacija nastaviti da se kreće u granicama cilja od 3 ± 1,5 odsto u celom horizontu projekcije, čemu će doprineti i dalje restriktivni monetarni uslovi, snižena uvozna inflacija i pad inflacionih očekivanja.

NBS: Revizija MMF-a potvrda dobrih politika Srbije

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.