Vesti iz zemlje

11.09.2023. 16:20

Autor: Katarina Baletić

Nekada najveći jugoslovenski hotel mogao bi da postane moderni stambeni kompleks

Hotel Jugoslavija Foto: Nova ekonomija

Hotel „Jugloslavija“, nekada najveći i najpoznatiji jugoslovenski hotel, mogao bi da promeni svoju namenu. Elaborat plana detaljne regulacije, koji je na javnom uvidu do 25. septembra, predviđa da na mestu hotela bude stambeno-poslovni kompleks. Ne precizira se da li će se pojedini delovi postojećeg hotela rušiti.

Planira se i izgradnja novih objekata, očekivane visine do 155 metara. Ceo Blok 11 na Dunavskom keju, gde se hotel nalazi, trebalo bi da bude jedinstveni kompleks u kome će biti stanovi, prodavnice, kazino, sportski i kulturni sadržaji, privatne škole i igraonice.

Izradu plana finansira MV Investment, ćerka firma Milenijum tima. MV Investment je i suvlasnik hotela „Jugoslavija“ i zemljišta na kome se hotel nalazi. Drugi suvlasnik je firma Danube riverside koja je u stečaju.

Prema novom planu, ceo prostor na kome se nalazi Hotel Jugoslavija trebalo da bude „mešoviti gradski centar“, odnosno stambeno-poslovni kompleks. U mešovitim gradskim centrima, najmanje 40 odsto prostora treba da budu stanovi, ali ne više od 70 odsto.

U prizemlju kompleksa su planirani obavezni komercijalni sadržaji, a zastupljenost poslovnih prostora ne sme da bude manja od 30 niti veća od 60 odsto.

Hotel Jugoslavija prema planu generalne regulacije ima status vrednog objekta moderne u režimu delimične zaštite, piše u elaboratu.

Hotel Jugoslavija je do 24. decembra 2011. godine bio pod prethodnom zaštitom. To znači da se za hotel pretpostavljalo da ima svojstva kulturnog dobra i nakon izrade elaborata mogao je da bude proglašen kulturnim dobrom.

Međutim, Zavod za zaštitu spomenika je umesto toga izbrisao hotel „Jugoslavija“ sa evidencije dobara pod prethodnom zaštitom.

Kako se navodi u elaboratu, razlog je bilo što su „najnovijim sagledavanjem stanja“ utvrđeno da je u toku bombardovanja naneta velika šteta hotelu, da je originalni enterijer delimično uništen, a zatim i promenjen.

Beograski sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove doneo je u februaru rešenje o tome da je potrebno uraditi procenu uticaja na životu sredinu. Ova odluka je donesena na osnovu druge odluke, o izradi plana detaljne regulacije Bloka 11 i dela bloka 10 koja je u tom momentu bila u procesu donošenja.

Izradu plana detljane regulacije plaća upravo preduzeće MV Investment.

Zgrada hotela „Jugoslavija“ otvorena je 1969. godine i izgrađena je po projektu arhitekte Lavolsava Horvata. Kako je izgrađen, hotel „Jugoslavija“ je bio najveći i najmoderniji hotel u SFRJ. Imao je sedam spratova i prateće zgrade sa 1.500 prostorija, 1.100 kreveta u ukupno 600 soba i 23 apartmana.

Neki od gostiju hotela bili su britanska kraljica Elizabeta, astronaut Nil Amstrong, američki predsednici Ričard Nikson i Džimi Karter i libijski vođa Gadafi, piše u elaboratu.

Hotel je bombardovan 1999. godine, ali i dalje nije obnovljen ceo hotel već samo neki njegovi delovi.

Zbog druge linije metroa moguće rušenje i stambenih zgrada

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.