Vesti iz zemlje

08.04.2022. 16:36

Saopštenje

Autor: Nova Ekonomija

Nema rezultata javnih konkursa, kulturna scena nema od čega da živi

Foto: Pixabay - 434436

Potrebno je hitno objaviti rezultate javnih konkursa za finansiranje i sufinansiranje programa i projekata organizacija civilnog društva, kao i drugih aktera u kulturi, apelovali su iz Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS), Međunarodnog udruženja likovnih kritičara AICA – sekcija Srbije, Stanice Servis za savremeni ples i Bazaart-a, reprezentativnog udruženja u kulturi.

Oni su uputili javni apel Ministarstvu kulture i informisanja, dodajući da su se kasni sa realizacijom konkursa, na šta je Asocijacija NKSS upozoravala i u toku prošle godine.

„Sadašnjom praksom Ministarstva kulture koja se ustalila kao neformalna kulturna politika, otežava se, a u nekim situacijama i onemogućava savremena produkcija u celokupnoj prvoj polovini godine što za posledicu ima koncentrisanje većine događaja, festivala i novih produkcija u drugu polovinu godine“, piše u saopštenju.

Izmenama Zakona o kulturi, nadležnim insitucijama se omogućilo da konkurse raspisuju umesto 30, najkasnije 60 dana od usvajanja budžeta za narednu godinu, čime je sistem javnog finansiranja degradiran, ističe se u saopštenju.

„Uprkos obećanjima Ministarstva kulture i informisanja da će rezultati konkursa biti objavljeni na zvaničnoj internet strani Ministarstva najkasnije 60 dana od isteka roka za podnošenje prijava, podnosioci projekata ni šira javnost i dalje nisu obavešteni o rezultatima konkursa.“

Udruženja ponovo zahtevaju od nadležnih institucija da hitno izmene postavljene zakonske procedure i konkursne mehanizme u pravcu ubrzanja njihove realizacije, a ne prolongiranja. Time bi se omogućilo da se sa ralizacijom programa i projekata započne u prvom mesecu godine za koju se konkuriše.

„Negativna praksa zakasnelog raspisivanja i izveštavanja o rezultatima konkursa aktere u kulturi dovodi u položaj neizvesnosti, dok inače prekarni uslovi rada u polju kulture postaju još teži, naročito kada je rad organizacija i dalje ugrožen efektima krize izazvane pandemijom virusa Covid-19 a publiku do prezasićenja gustom produkcijom programa“, piše u saopštenju.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.