Vesti iz zemlje

14.06.2019. 16:06

Nova ekonomija

Autor: Ivan Stamenković i Nikola Vučković

Nemojte izolovati biznis

Neko ko razmišlja da pokrene svoju organizaciju, ili je već ima, treba da bude svestan da nije ideja u izolovanosti već u poslovnom i društvenom ekosistemu čiji treba da bude deo, kazao je danas u Beogradu Aleksandar Brkić, profesor  londonskog univerziteta Goldsmiths na predavanju „Kome je potrebna organizacija danas?“

 

Brkićevo predavanje je deo trodnevnog međunarodnog foruma Creative Backslash: from precarious individuals to resilient organizations, u organizaciji Nove Iskre koji se završava danas.

 

Govoreći o sistemima registracije organizacija koji postoje u svetu, on je kazao da umesto što bi sa liste trebalo da izaberete gde pripada organizacija koju osnivate,  treba se „razigravati” sa zadatim opcijama.

 

Kako je rekao, strukturisanje organizacije pruža prostor za kreativnost.

 

Primer je plesna kompanija Akram Kan (Akram Khan Company), sa čijim producentom i ko-osnivačem Farukom Čadrijem (Farooq Chaudhry) Aleksandar već neko vreme sarađuje.

Kako je rekao plesna kompanija je osnovana 2001. godine i registrovana kao plesna kompanija koja dobija javni novac, potom su osnovali još jednu kompaniju za humanitarne poslove zbog održivosti poslovanja, a zatim i kompaniju registrovanu za komercijalne plesne produkcije. To je primer ekosistema koji se međusobno podržava i opstaje. 

PROČITAJTE JOŠ: MOŽEMO LI PLESATI POSLE PEDESETE?

Izložio je kako je ideja današnjih poslovnih sistema da radnici/ce koji u njima rade osećaju da tom sistemu i pripadaju.

 

Prema njegovim rečima, sve više se smanjuje granica između poslovnog i privatnog.

„Naš privatni život postaje poslovan s obzirom da vodimo računa kako i da li se povezujemo s ljudima, kojim ljudima, razmišljamo koji korak u tom međusobnom odnosu i komunikaciji ćemo napraviti… Posao postaje naša kuća”, kazao je Brkić.

Konferencija je okupila 17 predavača i 150 delegata – umetnika, kreativnih preduzetnika, predstavnika habova, studenata, profesora i kreatora politika – iz više od 15 zemalja, uključujući Tursku, Grčku, Veliku Britaniju, Španiju, Portugal, Sloveniju, Slovačku, Francusku, Belgiju, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Severnu Makedoniju i Srbiju.

Neke od tema foruma su bile odnos kreativnog rada i mentalnog zdravlja, prostori ko-kreacije, učenje kroz saradnju, lični razvoj, otpornost (resilience) pojedinaca i dizajn organizacija, ili blockchain kao alat za kolaboraciju.

M.Todorović

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.