Vesti iz zemlje

27.02.2020. 16:07

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Nevena Ružić podnela ostavku u službi Poverenika za informacije od javnog značaja

 Nevena Ružić podnela je ostavku  na položaju pomoćnika generalnog sekretara – Sektor za harmonizaciju u Službi Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.Kako se navodi u Rešenj...

N1, printscreen

 Nevena Ružić podnela je ostavku  na položaju pomoćnika generalnog sekretara – Sektor za harmonizaciju u Službi Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Kako se navodi u Rešenju poverenika Milana Marinkovića objavljenom u najnovijem Službenom glasniku, njoj prestaje rad na ovom položaju jer je podnela pismenu ostavku.

Nju će na ovom mestu, u narednih šest meseci kao vršilac dužnosti, naslediti Lela Rudić, stariji savetnik u Sektoru za harmonizaciju. 

Podsećamo, Nevena Ružić je u leto 2019. bila kandidat za novog poverenika. Nju je podržalo više od 60 organizacija civilnog društva, medija i predstavnika stručne i naučne zajednice kada je pozvalo narodne  poslanike Skupštine Srbije da podrže u tom trenutku  aktuelnu pomoćnicu generalnog sekretara Službe poverenika. 

Nevena Ružić je rođena 1977. godine u Beogradu.

Diplomirala na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2002. godine.

U Službi Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti je bila od maja 2009. godine. Rukovodi Sektorom za harmonizaciju.

2017. godine po sprovedenoj bezbednosnoj proveri izdat joj je sertifikat za pristup tajnim podacima do stepena poverljivosti „Strogo poverljivo“.

2012. godine izabrana je za članicu Biroa Savetodavnog komiteta Konvencije o zaštiti lica u odnosu na automatsku obradu ličnih podataka Saveta Evrope, a u periodu od 2014. do 2016. godine je bila i zamenica predsednika Savetodavnog komiteta.

Od 2017. godine je članica radnog tela Međunarodne konfencije poverenika za informacije kojim predsedava Poverenik za informacije Velike Britanije.

2014. godine, u periodu od aprila do juna, sticala je iskustvo radeći u Agenciji za zaštitu podataka o ličnosti Kraljevine Holandije.

Ima master diplomu iz pravnih nauka Univerziteta u Lidsu, Velika Britanija (tema: odnos prava na pritup informacijama i zaštite podataka o ličnosti), i master diplomu humanitarnih nauka Univerziteta Malte (tema: Sloboda izražavanja na internetu). 

Položila je pravosudni ispit.

Govori engleski i nemački, i služi se francuskim i ruskim jezikom.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.