Srbija

11.10.2023. 10:07

Autor: Katarina Pantelić

Nezavisni sindikat prosvetara osporava protokol sindikata sa Vladom

Nova ekonomija

Srbija

11.10.2023. 10:07

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) saopštio je da ne prihvata Protokol koji su reprezentativni sindikati u prosveti potpisali sa Vladom Srbije jer je on po svom sadržaju „mešavina krajnje neukusnog hvalisanja dosadašnjim uspesima Vlade Srbije i skupa novih, ispraznih predizbornih obećanja“.

Reprezentativni sindikati u prosveti, odnosno Sindikat radnika u prosveti Srbije, GSPRS Nezavisnost, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije i Sindikat obrazovanja Srbije objavili su da su prihvatili predloženi dokument Protokola, koji je predložila Vlada Srbije. Kako se navodi, protokol je sastavljen radi rešavanja materijalnog položaja i uslova rada zaposlenih u prosveti.

Kako je saopštio NSPRS, reprezentativni sindikati su pokazali da nisu sposobni da se izbore za interese onih koje zastupaju, kao i da im mogu naneti veliku štetu.

„Predlog Vlade prihvatila je samo mala grupa sindikalnih lidera, odavno odrođenih od zaposlenih u prosveti. Velika većina prosvetnih radnika je nezadovoljna onim što je do sada uradila državna Vlada, kao i njenim sadašnjim obećanjima, i ne podržava Protokol koji je usaglasila sa takozvanim reprezentativnim sindikatima“, navodi se u saopštenju NSPRS.

Zbog toga, kako je naveo NSPRS, poziva sve zaposlene u prosveti da napuste sindikalne organizacije i da se organizuju i deluju na profesionalan i odgovoran način.

Dodali su i da reprezentativnost sindikata koji su prihvatili protokol nije proveravan punih petnaest godina kao i da pojedine sindikate vode penzioneri koji ne mogu da budu na čelu organizacija zaposlenih.

U Protokolu koji je nastao nakon sastanka reprezentativnih sindikata i Vlade Srbije se navodi da će Vlada pored planiranog povećanja plate zaposlenima u prosveti od januara 2024. godine od 10 odsto, izvršiti izmenu Uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama i uvećati koeficijent nastavniku – odeljenskom starešini sa četiri na sedam odsto.

Takođe, protokolom je najavljeno da će se povećati koeficijenti po osnovu stručnog usavršavanja i profesionalnog razvoja nastavnika, vaspitača i stručnog saradnika od pet do 12 odsto u zavisnosti od stručnosti.

Koeficijenti po osnovu stručnog usavršavanja i profesionalnog razvoja nastavnika, vaspitača i stručnog saradnika:
-za pedagoškog savetnika 5 odsto od osnovne plate
-za samostalnog pedagoškog savetnika 7 odsto od osnovne plate
-za višeg pedagoškog savetnika 10 odsto od osnovne plate
-za visokog pedagoškog savetnika 12 odsto od osnovne plate

U Protokolu se navodi i da će se u 2024. godini izmeniti Uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama, pa će tako koeficijenti za zanimanja od kao što su portir, čuvar, kuvar, kurir, domar i slično, biti povećni.

Takođe, koeficijent za administrativne i finansijsko-knjigovodstvene radnike će biti povećan, navodi se u Protokolu.

„Vlada Srbije i reprezentativni sindikati će nastaviti pregovore u toku 2024. godine kako bi ostvarili zajednički cilj, a to je da se početna plata nastavnika, odnosno zaposlenog sa sedmim stepenom stručne spreme izjednači sa prosečnom platom u Srbiji od 1. januara 2025. godine„, navodi se u dokumentu.

Kako je najavljeno, Vlada će u oktobru ove godine doneti i Zaključak da se da saglasnost za prijem u radni odnos na neodređeno vreme na mesta koja su upražnjena zaključno sa krajem 2020. godine.

Prosečna plata u prosveti manja za 10 odsto od republičke, danas protest

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.