Vesti iz zemlje

14.05.2021. 17:31

Nova ekonomija

Autor: Čedomir Savković

Nije viski rakija

Foto: Nova ekonomija

Vlada Srbije predložila je novi zakon kojim se predviđa smanjenje akciza za jaka alkoholna pića iz uvoza, poput viskija. Istovremeno planira se da se sa tim akcizama izjednače akcize koje se plaćaju na domaća žestoka pića, poput rakije. Srpski proizvođači rakije za Novu ekonomiju ocenjuju da su za uspeh domaće industrije potrebne veće subvencije i bolja reklama rakije u svetu.

Akciza na žestoka strana pića iz uvoza sada iznosi 348,17 dinara po litru, a nakon usvajanja novog zakona o akcizama biće 185 dinara, pod uslovom da je reč o viskiju sa udelom alkohola od 40%, preneo je portal N1.

Dodaje se da će isti nivo akciza važiti i za sva druga jaka alkoholna pića sa tolikim procentom alkohola, pa će se akciza na domaću rakiju koja sada iznosi 136,62 dinara po litru izjednačiti sa akcizom za konkurenciju iz uvoza.

„Sad se prelazi na nešto što je zastupljeno u većini zemalja u Evropi i svetu gde se prelazi na obračun po decilitru apsolutnog alkohola“, kaže za Novu ekonomiju Vukosav Tomašević iz iz Nacionalne asocijacije proizvođača rakije Srbije „Srpska rakija“.

On kaže da će novi Zakon o akcizama domaćim proizvođačima rakije napraviti štetu jer će uvozna pića biti jeftinija, a povećaće se i konkurencija.

Prema njegovim rečima, akcize na domaću rakiju poskupeće za nekiliko dinara, ali će dosta pojeftiniti akcize za jaka uvozna pića i to je prema njegovim rečima „više pitanje politike nego ekonomije“. 

„Da se ja lično pitam, ja to ne bih dozvolio i uvek bi štitio domaći proizvod, a pogotovo srpsku rakiju. Međutim, to će vam reći svi u državi, od predsednika Vlade pa do činovnika, da to (izjednačavanje akciza) mora da se uradi jer je deo procesa ulaska u EU“, napominje naš sagovornik.

SRPSKIM PROIZVOĐAČIMA RAKIJE POTREBNE VEĆE SUBVENCIJE I BOLJI MARKETING

Evropska unija, dodaje Tomašević, ne dozvoljava da domaća roba bude povlašćena u odnosu na uvoznu.

Zbog toga  su naše vlasti birale između dve mogućnosti: da povećaju akcize za domaće proizvođače i izjednače ih sa viskijima ili da se uvoznim pićima smanje akcize. 

Sagovornik Nove ekonomije kaže da je odabrana bolja, druga varijanta, koja se i našla u najnovijim predlogu Vlade Srbije.

„Sada bi naša država trebalo da nam pomogne da postanemo konkurentni na Zapadu. Dakle da i mi imamo iste uslove tamo kao što oni (strani proizvođači) imaju ovde“, ocenjuje Tomašević.

POVEĆATI SUBVENCIJE

Tomašević za naš portal kaže da bi proizvođačima rakije pre svega trebalo povećati subvencije, čija isplata često kasni.

„Bilo je najava da će biti značajnih subvencije za ovu godinu. Nešto što je bilo subvencija za opremu prošle godine većinom još nije isplaćeno“, objašnjava Tomašević.

On podseća da je država, na primer, značajno pomogla vinare tokom nekoliko poslednjih godina.

„Mi to pozdravljamo, ali tražimo isti tretman i za proizvođače rakije“, kaže naš sagovornik koji se proizvodnjom rakije bavi u Prijepolju.

Tomašević je dodao da proizvođačima treba pomoći za nabavku opreme, investicije ili im obezbediti povoljne kredite za kupovinu opreme za proizvodnju.

KAKO DO VELIKIH TRŽIŠTA?

Prema njegovim rečima, u srpskoj javnoti postoji velika zabluda da je rakija nešto što je prepoznatljivo u svetu i da ta velika tržišta jedva čekaju da tamo neko dođe sa rakijom i da će popiti „Dunav rakije“.

Objašnjava da se u većini zemalja na svetu uopšte ne zna za rakiju. Navodi primer Rusije gde kako dodaje 90 odsto Rusa nikad nije čulo za našu rakiju, a slično je i na velikom tržištu Kine.

Za rakiju kao artikal, kako dodaje Tomašević, zna uglavnom Srednja Evropa, Balkan, pa bi zbog toga naša država trebalo da podrži proizvođače rakije kako bi se napravile kampanje na veliki tržištima.

Ključno je kako dodaje naš sagovornik da se edukuju njihovi potrošači, posebno na sajmovima, a u tome treba da pomogne Privredna komora Srbije.

„Vi da bi otišli na bilo koji ozbiljan sajam u Evropi, treba vam nekoliko hiljada evra, a da ne pričam o tome da se ode u Australiju, Ameriku. To mi ne možemo sami i tu bi država trebalo da se angažuje“, poručuje Tomašević. 

Prema njegovim rečima srpska rakija može da bude izuzetno konkurentna po kvalitetu, ali samo ako je reč o rakiji koja potiče od ozbiljnih proizvođača.

Čedomir Savković

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.