Vesti iz zemlje

12.06.2023. 17:05

Autor: Katarina Baletić

NIS postao većinski vlasnik HIP Petrohemije

NIS Foto: Nova ekonomija

Naftna industrija Srbije (NIS) postala je vlasnik većinski vlasnik HIP Petrohemije. NIS je od petka, 9. juna, vlasnik 90 odsto HIP Petrohemije, dok je Srbija u vlasništvu deset odsto udela u preduzeću.

Pre promene, NIS je imao 20,9 odsto, a Srbija 79,1 odsto vlasništva u HIP Petrohemiji.

Osnovni kapital HIP Petrohemije uvećan je 9. juna za 17,6 milijardi dinara (150 miliona evra).

Ovaj ulog istog dana upisan je kao ulog NIS-a u preduzeću, ali će NIS postepeno uplaćivati novac.

U roku od tri dana, NIS je bio u obavezi da uplati 5,9 milijardi dinara, u roku od 48 meseci, 2,3 milijarde dinara, a u roku od pet godina je u obavezi da uplati preostalih 9,4 milijardi dinara.

Nakon povećanja kapitala, Srbija i NIS su jednoglasno doneli odluku da NIS na osnovu upisanog uloga stekne dodatnih 87,36 odsto vlasništva. To nije u srazmeri sa ulogom NIS-a u preduzeću jer osnovni kapital HIP Petrohemije čini upisan novčani kapital NIS-a od 29,7 milijardi dinara i upisan novčani kapital države od 43,9 milijardi dinara.

HIP Petrohemija je u maju 2022. godine promenila pravnu formu iz akcionarskog društva u društvo sa ograničenom odgovornošću.

U septembru 2022. godine Evropska komisija je odobrila da se HIP Petrohemija pripoji NIS-u.

Prethodno su Ministarstvo privrede, NIS i HIP Petrohemija u decembru 2021. godine potpisali Ugovor o strateškom partnerstvu.

Ugovorom se vlasnički udeo NIS-a u Petrohemiji povećao sa 20 na 90 odsto akcija uz obavezu novčane dokapitalizacije od 150 miliona evra i izgradnje postrojenja za proizvodnju polipropilena kapaciteta od najmanje 140.000 tona godišnje u roku od šest godina.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.