Vesti iz zemlje

13.10.2023. 09:30

Autor: Katarina Baletić

Niže naknade za ispuštanje otpadnih voda ipak samo za komunalna i javna preduzeća

otpadne vode Foto: Pixabay

Vlada Srbije je usvojila Predlog zakona kojim je predložila smanjenje naknada za ispuštanje i zagađenje voda. Zatim se predomislila i usvojila amandaman prema kojem će naknade biti smanjene samo komunalnim i državnim preduzećima.

Amandman predviđa da naknade za neposredno zagađenje voda ipak  ostanu na istom nivou, 10 dinara po kilogramu zagađenja za ispuštanje otpadne vode u kojima su dostignute granične vrednosti i 25 dinara po kilogramu zagađenja za ispuštanje neprečišćene ili nedovoljno prečišćene otpadne vode. Ove cene važiće za privatne kompanije i preduzetnike.

Podsetimo, letos je predlogom izmena zakona predloženo da se naknada smanji sa 10 na 0,010 dinara, odnosno sa 25 na 0,025 dinara po kilogramu zagađenja. Ovaj predlog zakona još uvek nije usvojen i od sredine avgusta se nalazi u skupštinskoj proceduri.

Ipak, cena će biti umanjena za javno-komunalna preduzeća, javna preduzeća i druga preduzeća koja su u vlasništvu države ili lokalne samouprave.

Kako se pojašnjava u obrazloženju amandmana, u pitanju su preduzeća od stateškog interesa i cilj je da se izbegne rizik od poremećaja u njihovom funkcionisanju zbog „preteranog opterećenja naknadom“. Takođe, cilj je i da komunlana preduzeća ne povećaju cene usluga građanima zbog povećanih nakanda koje bi plaćali.

Napominje se i da Srbija u ovom momentu ulaže 4,6 milijardi evra u zaštitu životne sredine, a od toga 4,4 milijardi evra samo u izgradnju kanalizacione mreže i preko 100 postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda preko javno-komunlanih preduzeća.

Paralelno sa izgradnjom komunalne infrastrukture, radi se na jačanju kapaciteta komunlanih preduzeća kako bi ona postala finansijski održiva i kako bi se poboljšao kvalitet usluge koje pružaju.

Javna-komunalna preduzeća su se obavezala da će do kraja 2040. godine izgraditi postrojenja za prečišćavanje komunalnih otpadnih voda, što bi trebalo da znači i potpuno usaglašavanje sa evropskom Direktivom o prečišćavanju komunalnih otpadnih voda.

Zaključak je da bi za komunalna preduzeća bilo veliko opterećenje povećanje naknada, što bi i smanjilo investiranje u opremu, tehniku i tehnologiju koja smanjuju zagađenje.

Niža cena važiće i za pravna lica koja ispuštaju sanitarne i druge otpadne vode, ali koja ne dobijaju vodu vodovodom, odnosno sistemom javnog snabdevanja vodom.

Sa druge strane, Vlada smatra da privredi treba ostaviti više naknade jer njena osnovna svrha da se spreči zagađivanje voda i da naknada treba da pokrive mere za otklanjanje zagađenja, odnosno da omogući izgradnu postrojenja za prečišćavanje voda.

U obrazloženju podsećaju i da je kraj 2025. godine rok da industrija uskladi svoje emsiije sa graničnim vrednostima zagađujućih materija u vodi, prema Uredbi o graničnim vrednostima.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.