Vesti iz zemlje

24.05.2021. 17:00

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Noćni klubovi i barovi još ne znaju kolika pomoć ih očekuje

Vlade Srbije donela je uredbu o direktnoj i bespovratnoj pomoći barovima i noćnim klubovima koji su pogođeni epidemijskim merama, saopštilo je Udruženje noćnih klubova i barova. Za sada nije poznato koliki će iznos pomoći biti dode...

Foto: Pixabay

Vlade Srbije donela je uredbu o direktnoj i bespovratnoj pomoći barovima i noćnim klubovima koji su pogođeni korona-krizom, saopštilo je Udruženje noćnih klubova i barova. Za sada nije poznato koliki će iznos pomoći biti dodeljen vlasnicima noćnih klubova i barova, jer će ga posebnim aktom naknadno utvrditi Vlada Srbije.

„Nadamo se da ćemo u najkraćen roku, sa nadležnima iz Privredne komore Srbije (PKS) napraviti dogovor i odrediti uslove za dobijanje šifre ‘noćni barovi i klubovi’, kako bismo napravili precizniju diferencijaciju ugostiteljskih objekata i izbegli ponavljanje scenarija koji nas je zadesio u tokom pandemije“, kaže za Novu ekonomiju predsednik Udruženja noćnih klubova i barova Miša Relić.

Prema njegovim rečima, sigurno je da pomoć neće dobiti svi noćni klubovi i barovi, ali je kako naglašava važno što je odlukom da se pomoć dodeli država prepoznala tu vrstu ugostiteljske delatnosti.

Noćni klubovi i barovi, o čemu je Nova ekonomija više puta pisala, bili su među delatnostima koje su najviše pogođene merama koje su važile tokom pandemije i koje su podrazumevale potpunu obustavu rada ili skraćeno radno vreme ugostiteljskih objekata.

„Pomoć će dobiti noćni klubovi koji se isključivo bave tim poslom, što znači da rade od pet popodne do dva ujutru. Vlada inače smatra da je ostalom ugostiteljstvu pomogla kroz minimalce, (kao) i da su oni koliko toliko mogli da rade“, napominje Relić.

KAKO SE PRIJAVITI ZA POMOĆ?

Kriterijumi koji će odlučivati o tome da li se privredni subjekt može kvalifikovati za pomoć, kako se navodi u saopštenju su sledeći:

  • da privredni subjekt ima pad prometa od 70% ili više tokom Covid perioda 01.4.2020. – 31.03.2021. u odnosu na referentni period 01.4.2019. – 31.03.2020;
  • da se mogu prijaviti samo privredni subjekti sa šifrom poslovanja 5630 ili 5610;
  • da je u pitanju privredni subjekt koji je u referentnom periodu 1.4.2019. – 31.3.2020. imao radno vreme najranije od 17h i obavezno posle 02h;
  • da su firme obveznici PDV-a.

Prema zvaničnom saopštenju Udruženja noćnih klubova i barova, ovde će se računati i dodatni kriterijume za dodelu pomoći, koje se nalaze u uredbi Vlade Srbije dostupnoj na sledećem LINKU.

Prijava za pomoć koja se dodeljuje noćnim klubovima i barovima vršiće se putem zahteva sa potrebnom dokumentacijom.

Prijava za dodelu pomoći noćnim klubovima i barovima dostavljaće se Poreskoj upravi preko portala ePorezi, pod opcijom „Izjava o zainteresovanosti za pomoć“ i za to je potrebna sledeća dokumentacija.

  • kopiju isečka o otvaranju fiskalne kase, prvog i poslednjeg fiskalnog isečka za dva uzastopna radna dana u okviru jedne nedelje, po radnom vremenu poreskog obveznika, za svaki kvartal od 1. aprila 2019. do 31. marta 2020. godine;
  • kopije svih listova EDI knjige za isti period;
  • odluku o radnom vremenu poreskog obveznika.

Rok za podnošenje zahteva je kako se napominje 15 dana od dana objave Javnog poziva.

Isplata sredstava vršiće se na posebne namenske dinarske račune, a privrednici će o tome biti obavešteni putem elektronskog poreskog sandučeta na portalu ePorezi.

Sve dodatne informacije zainteresovani mogu dobiti na telefone: 011/3139-676, 011/3139-677 i 011/3139-678.

Čedomir Savković

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.