Srbija

14.05.2021. 11:03

Saopštenje

Autor: Nova Ekonomija

Norveška Srbiji poklonila opremu za sajber bezbednost vrednu 1,2 miliona evra

U okviru projekta "Norveška za vas - Srbija" Kraljevina Norveška poklonila je Srbiji platformu koja služi za uvežbavanje odbrane od sajber napada, saopštila je Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS). Pomoć ...

Foto:

Srbija

14.05.2021. 11:03

U okviru projekta „Norveška za vas – Srbija“ Kraljevina Norveška poklonila je Srbiji platformu koja služi za uvežbavanje odbrane od sajber napada, saopštila je Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS). Pomoć je vredna 1,2 miliona evra, a trebalo da unapredi regulativni i strateški okvir u toj oblasti.

„Platforma koja služi za održavanje sajber vežbi na nacionalnom nivou omogućava realnu situaciju različitih scenarija napada, a doprineće izgradnji kapaciteta i obuci službenika u različitim državnim institucijama“, rekao je državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Miloš Cvetanović.

Nabavkom platforme za sajber vežbe omogućeno je treniranje i dalja obuka članova timova centara za prevenciju bezbednosnih rizika državnih institucija.

Polaznici obuka prolaze kroz različite scenarije mogućih sajber napada, što je najvažnija vežba za jačanju informacione bezbednosti. 

NORVEŠKA POMAŽE PREDUZETNICIMA I MALIM PREDUZEĆIMA SA VIŠE OD POLA MILIONA EVRA

„U 21. veku, ugrožavanje vitalnih nacionalnih IT sistema može dovesti do ozbiljnih političkih i društveno-ekonomskih posledica, pa je prevencija i obuka u oblasti sajber bezbednosti od izuzetne važnosti. Zato podržavamo Vladu Srbije i njene institucije da izgrade kapacitete i ojačaju otpornost na sajber pretnje“, kazao je ambasador Kraljevine Norveške Jorn Eugen Jelsta.

Platforma omogućava organizaciju prve nacionalne sajber vežbe već tokom 2021. godine, koja gažovati će anpredstavnike ključnih državnih institucija koje se bave informacionom bezbednošću, poput Nacionalnog centra za prevenciju bezbednosnih rizika u IKT sistemima Srbije (Nacionalni CERT) i Republičke agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL).

„Zahvaljujući podršci Kraljevine Norveške, Ratel je dobio platformu za simulaciju sajber napada poslednje generacije CyberBit, koja predstavlja izuzetan koncept sa velikim brojem mogućih scenarija koje uključuju različite vektore sajber napada“, rekao je direktor RATEL-a Dragan Pejović.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.