Vesti iz zemlje

03.06.2021. 17:38

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Nova rekonstrukcija Kalenića, trebalo da bude završena još 2018.

Ponovo će se renovirati Kalenić pijaca na Vračaru, iako se kraj svih faza rekonstrukcije najavljivao za 2018. godinu. Urbanističkim projektom je predviđeno njeno natkrivanje, rušenje jedne od kapija, kao i uklanjanje postojećih mesara i ...

Foto: Prinskrin - Urbanistički projekat

Ponovo će se renovirati Kalenić pijaca na Vračaru, iako se kraj svih faza rekonstrukcije najavljivao za 2018. godinu. Urbanističkim projektom je predviđeno njeno natkrivanje, rušenje jedne od kapija, kao i uklanjanje postojećih mesara i ribarnica iz unutrašnjeg dela. Prodavci se najavljenim radovima ne raduju jer kažu – mušterije ih nakon rekonstrukcija teže pronalaze.

Oni za Novu ekonomiju objašnjavaju da im je iz uprave pijace nagovešteno da će rekonstrukcije biti ali da ne znaju ni kada niti da znaju šta to podrazumeva. Zabrnuti su kako će nakon toga izgledati nastavak rada i da li će biti promene u načinu zakupa tezgi. 

Sve ovo zbog lošeg iskustva od prošle rekonstukcije, koja im je, kako kažu, donela lošiji raspored tezgi i teže snalaženje mušterija koji ne mogu da pronađu svoje stalne prodavce.

Novim urbanističkim projektom koji će biti na javnom uvidu od 8. do 16. juna predviđa se natkrivanje već dela pijace (prikaz u videu). 

Kapija kojom se na pijacu ulazi iz Maksima Gorkog se ruši zbog toga što prelazi regulacionu i građevisnku liniju, što onemugaćava širenje kolovoza koje se predviđa važećim planom.

Uklanjaju se i zidani i montažni objekti koji se nalaze unutar pijace između dve kapije jer su, kako se navodi u tekstu projekta, “u lošem stanju i na poziciji koja ne odgovara Idejnom rešenju”. Na njihovom mestu trebalo bi da nikne novi “gastro blok”.

Zadržavaju se nizovi montažnih objekata uz Njegoševu ulicu, koji počinju od Viške ulice, kao i oni uz ulicu Maksima Gorkog, koji su i postavljeni u toku prethodne rekonstrukcije 2017. godine.

Kapija u Njegoševoj ulici će biti rekonstruisana i dograđena.

Mlečna hala se zadržava bez promena jer nije deo idejnog rešenja, ali može da se rekonstruše „u gabaritu i volumenu“ pošto malom površinom prelazi regulacionu liniju ulice Maksima Gorkog.

Sve faze za dve godine ili jedna za četiri?

Hala u kojoj se prodaju mlečni proizvodi je inače trebalo da bude rekonstruisana još davnih dana. Naime, tadašnji gradski menadžer Goran Vesić je, pre skoro četiri godine, u decembru 2017. godine, bišao je tek završen plato na Kalenić pijaci i tom prilikom najavio da će “jedna od najstarijih beogradskih pijaca postati moderna tržnica 21. veka”.

I to, vrlo brzo, jer je druga faza, koja je trebalo da podrazumeva obnovu mlečne hale i prostora između dve kapije, trebalo da počne već naredne, 2018, godine.

“Do kraja godine, „Gradske pijace” će završiti urbanistički projekat Kalenić pijace kako bi mogli da dobiju dozvolu da se rekontruiše prvo mlečna hala, a potom i prostor između dve kapije. U trećoj fazi će biti rekonstruisan čitav plato, deo podzemne garaže, i tada će ova pijaca, kako smo i obećali, biti konačno rekonstruisana.”

A godinu dana ranije, u aprilu 2016. godine, kada je i počela prva rekonstrukcija, Vesić je detaljno izložio plan obnove Kalenić pijace. 

“Građevinski radovi će se obaviti u četiri faze, za koje će biti potrebno oko dve godine radova,” objasnio je Vesić.

Kompletna rekonstrukcija Kalenić pijace trebalo je da ima četiri faze: prvu – rušenje i gradnju lokala u Ulici Maksima Gorkog i Njegooševoj (urađeno 2017. godine), drugum – rekonstrukciju dela između dve kapije koji će biti natkriven (podrazumeva plan koji je trenutno na uvidu), treću – radovi na sređivanju sadašnje zatvorene hale i četvrtu fazu – uređenje pijace i izgradnju garaže na mestu sadašnjeg fast parka.

U martu 2020. godine gradonačelnik Beograd Zoran Radojičić je najavljivao drugu fazu rekonstrukcije Kalenić pijace koja je, prema njegovim rečima, trebalo da obuhvata postavljanje solarnih panela, punjača za električne automobile i ekološki koncept osvetljenja. Ničega od navedenog nema u predloženom projektu.

Tada je Radojičić izjavio da će vrednost radova za drugu fazu obnove Kalenić pijace biti između 11 i 12 miliona evra.

Iz grada Beograda nisu odgovorili na zahtev Nove ekonomije za izjavu u vezi sa renoviranjem Kalenić pijace, a na pitanja o tome kada će se sa rekonstrukcijom početi, koliko će radovi koštati, kao i da li se u narednom periodu planiranju novi radovi nam nisu odgovorili ni iz “Gradskih pijaca”.

Katarina Baletić

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.