Srbija

07.03.2016. 09:58

Dnevnik

Autor: Nova Ekonomija

Nove devedesete: Švercovani benzin donose i na kućnu adresu

Srbija

07.03.2016. 09:58

Naime, razlika u ceni litra benzina i dizela u te dve zemlje i u Srbiji je i do 40 dinara pa je to svakako veoma dobar motiv za kupce koji su blizu granice, da svoje rezervoare pune van Srbije, ali i za one koji u tome vide mogućnost za brzu i laku zaradu, posebno sad kad će potrošnja dizela biti veća zbog prolećnih poljoprivrednih radova.

Po rečima sekretara Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislava Mićovića, potrošači iz pograničnih delova Srbije i dalje odlaze u susedne države i kupuju gorivo, pre svega dizel, jer je cena daleko povoljnija. To je dovelo do značajnog smanjenja prometa na pumpama u blizini te dve susedne države, a uticalo je i na manji priliv novaca u budžet Srbije.

Takođe, smanjene su i privredne aktivnosti naftnog sektora, posebno na benzinskim pumpama u zapadnoj i južnoj Srbiji, na kojima se već mesecima veoma loše posluje i beleži konstantan pad prometa, a sve je aktuelnije i crno tržište, i to čak i na više od 100 kilometara od granice.

„Sada je situacija nešto bolja jer su pojačane kontrole inspekcijskih službi. Zahvaljujući češćim kontrolama, šverc goriva je smanjen, a rizik od bavljenja tim poslom je veći“, kaže Mićović.

Da se kupovinom goriva u BiH i Makedoniji može značajno uštedeti jasno je kada se uporede cene goriva u Srbiji, gde litar bezolovnog benzina košta oko 123 dinara, a dizela oko 125, s cenama u BiH i Makedoniji.

Cene goriva u Srbiji su oko evra – odnosno litar benzina je oko tog iznosa, a litar dizel-goriva svega nešto malo skuplji, dok u BiH litar benzina košta oko 0,80 evra, odnosno oko 0,20 evra manje nego u Srbiji. Razlika u ceni dizel-goriva je još i veća jer u BiH litar košta oko 0,75 evra, a u Makedoniji oko 0,66 evra, odnosno oko 0,36 evra manje nego u našoj zemlji.

To je, bez sumnje, razlog što mnogi vozači iz Srbije rezervoar pune u nekoj od te dve susedne zemlje i jeftinije se voze. Naime, za 40 litara bezolovnog benzina u Srbiji treba oko 40 evra, dok je ista količina i BiH oko 32 evra.

Još je veća rušteda prilikom kupovine dizel-goriva jer je u Srbiji za 40 litara potrebno oko 40 evra, a u Makedoniji, gde je cena najpovoljnija, za istu količinu potrebno je oko 26,5 evra, što je 13,50 evra manje. Kupovinom na benzinskim pumpama u BiH može se uštedeti oko deset evra jer za 40 litara dizela treba platiti oko 30 evra.

Razlika u ceni dizel-goriva je posledica velike razlike u zahvatanjima u Srbiji i BiH i Makedoniji. Naime, na svaki litar goriva koji se prodaje u Srbiji učešće akcize, poreza na dodatu vrednost i naknade za obavezne rezerve više je od 60 odsto.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Milorad.
    Odgovor za „PERA ELEKTRIKA“
    Gradjanima je svejedno ko im zavlači ruku u džep. Zar ne?
    Veliki pozdrav.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.