Vesti iz zemlje

24.05.2023. 09:30

Nova ekonomija

Autor: Olivera Bojić

Nove fiskalne kase „otkucale“ godinu dana od uvođenja

Foto: Nova ekonomija/Paola Felix Meza

Novi sistem fiskalizacije uveden je u maju 2022. godine, ali u njemu i dalje postoje pojedina nepraktična rešenja, ukazuju privrednici za Novu ekonomiju, uz ocenu da su se navikli na nove fiskalne kase.

U Udruženju „Zaštitinik preduzetnika i privrednika Srbije“ kažu da, osim što je proširen spisak delatnosti koje su obveznici fiskalizacije, sistem i dalje ima nedostatke.

„Kod određenih delatnosti, celokupna prodaja se evidentara kao da je plaćena gotovinom, bez obzira da li je u pitanju kartica ili druga vrsta plaćanja, što dovodi do toga da se moraju voditi dodatne evidencije prilkom uplate pazara, kao i druge zasebne evidencije u poslovnim knjigama“, kažu u tom Udruženju.

Pored toga, sistem e-fiskalizacije nije povezan sa sistemom elektronskih faktura (SEF), pa se prilikom transkacija sa javnim preduzećima usložnjava posao.

Tada je potrebno izdati fiskalni račun, koji se onda stornira, pa se faktura šalje preko SEF-a.

PRIVREDNICI NEGODUJU ZBOG NAJAVLJENE E-FISKALIZACIJE

„Problematična je evidencija prometa kada preduzeće nije u mogućnosti da izda fiskalni račun (nestanak struje u objektu, popravka kase u servisu, čekanje nove u slučaju kvara). Svakako nije logično da u tom periodu firma zatvara objekat, jer su na gubitku svi i država i privrednik i zaposleni, što će u narednom periodu predstavljati prepreke u poslovanju“, kažu u Udruženju „Zaštitinik preduzetnika i privrednika Srbije“.

U Izveštaju o realizaciji programa reforme upravljanja javnim finansijama 2021-2025. godine Ministartsva finansija navodi se da je u prvoj polovini 2022. godine, Poreska uprava uspešno implementirala novi model fiskalizacije, što je „doprinelo znatnom smanjenju troškova realnog sektora i evidentiranja prometa u realnom vremenu“ u odnosu na dotadašnj sistem fiskalizacije.

Samim tim uveden je, kako se dodaje, efikasniji alat za suzbijanje sive ekonomije.

Poreska uprava u saradnji sa Ministarstvom finansija, pokrenula je medijsku kampanju pod nazivom „Iz tvog džepa u tvoj džep“, putem koje se javnost informiše o svim benefitima novog modela fiskalizacije u Srbiji, navodi se u  Izveštaju o realizaciji programa reforme upravljanja javnim finansijama.

„Puna implementacija Zakona o fiskalizaciji počela je 1. maja 2022. godine, a u periodu od početka primene, Poreska uprava je omogućila i pružila pomoć obveznicima fiskalizacije ispunjavanje svojih zakonskih obaveza, odnosno od početka primene novog sistema fiskalizacije za 147.000 obveznika ukupno je izrađeno 263.000 bezbednosnih elemenata u vidu kartice i 86.000 u vidu PFX fajla“, piše u Izveštaju o realizaciji programa reforme upravljanja javnim finansijama.

Pijačni prodavci: Nove fiskalne kase znače nestanak pijaca, nastavićemo protest

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.