Srbija

14.11.2022. 11:13

Nova ekonomija

Autor: Olivera Bojić

„Primenu e-faktura odložiti do 2024. godine“

Foto: Nova ekonomija

Srbija

14.11.2022. 11:13

Sistem e-faktura nije dovoljno razrađen ni dovoljno definisan da bi nesmetana primena počela od januara 2023. godine, ocenjuje Udruženje Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije. Ova organizacija je predložila da se rok primene pomeri za 2024. godinu. „Pod uslovom da se sistemski problemi reše do tada uključujući prebacivanje sistema tako da Poreska uprava bude povezana, odnosno da se sistem elektronskih faktura prebaci sa e-uprave u Poresku upravu“.

U komentarima na paket predloženih finansijskih zakona koji su objavljeni na sajtu Ministarstva finansija, Zaštitnik preduzetnika napominje da je primena Zakona o fiskalizaciji, za koji su apelovali da se ne započinje dok se jasnije ne uredi, donela niz problema. Kao i pokušaja da se problemi reše u hodu mnogobrojnim izmenama i dopunama podzakonskih akata što je celu privredu uvelo u veliku pravnu nesigurnost i napravilo veliku štetu.

„Primer na koji način je ovaj zakon unazadio privredni ambijent jeste činjenica da se od firmi u privatnom sektoru tražilo da izdaju fiskalni račun, da zatim čekaju izjavu preduzeća iz javnog sektora, da bi sa izjavom taj račun stornirali i zatim izdali e- fakturu. Predlažemo da se uradi analiza kolika šteta je ovim postupkom naneta privredi i da se nadoknadi od strane Ministarstva finansija“, navodi ovo Udreuženje u komentarima na Nacrt Zakona o izmenama i dopunama Zakona o fiskalizaciji.

Ovaj zakon nije predvideo rešenje na koji način firma može da radi kad nova fiskalna kasa nije u funkciji zbog kvara, niti je predvideo rok u kojem je dobavljač uređaja, interneta i softvera dužan da kvar otkloni zbog čega su privrednici onemogućeni da rade kad je fiskalna kasa van funkcije.

„Više puta smo tražili od Ministarstva finansija da se delatnost „ostalo obrazovanje“ izuzme iz fiskalizacije pod uslovom da se uplate primaju samo
preko računa (što je i bila praksa u ovoj delatnosti) kao vid stimulansa za praksu bezgotovinskog plaćanja i zbog specifičnosti delatnosti koja ima veliku konkurenciju na crnom tržištu i u frilens varijanti. Zbog ove situacije mnogo škola je prešlo da radi neregistrovano što će doprineti manjoj privrednoj aktivnosti i manjoj naplati poreza i doprinosa“, navodi se u saopštenju.

U Nacrtu Zakona (izmene člana 5) sporno je to što nije jasno definisan pojam i težina prekršaja. U predlogu Nacrta nije jasno, u članu 12, šta se podrazumeva pod „ne evidentira“, da li znači nije kucano, nije kasa radila, nije imao uvid da je uplaćen avans, uneo pogrešan iznos, navodi ovo Udruženje u komentarima.

SIVA EKONOMIJA NAJVIŠA U GRAĐEVINARSTVU, RASTE KOD ZANATSKIH USLUGA

Prema njihovom predlogu potrebno je da Poreska uprava obezbedi potpuno besplatan softver koji svaki privrednik može koristiti (u vlasništvu Poreske
uprave, umesto preko privatnih operatera) što bi bilo u skladu sa obećanjem ministra finansija da će nova fiskalizacija biti potpuno besplatna za privredu, dok je trenutno pet puta skuplja nego prethodni model.

„Potrebno je izmeniti kaznenu regulativu tako da bude isplativije raditi registrovan i legalno nego neregistrovan na crno“, Navodi Zaštitinik preduzetnika.

Na sajtu Ministartsva finansija prošle sedmice objavljen je paket predloga finansijskih zakona: Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o poreskom
postupku i poreskoj administraciji, Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezima na imovinu, Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o fiskalizaciji, Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrednost.

Takođe, Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o proezu na dohodak građana, Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o elektronskom fakturisanju.

Sajdžije oslobođene nove fiskalizacije

U Udruženju Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije smatraju da je rok od sedam dana za dostavljanje predloga i sugestija previše kratak i da ga treba pomeriti do 07. decembra ove godine, kako bi predlozi bili detaljnije obrazloženi.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.