Srbija

17.07.2022. 17:35

Nova ekonomija

Autor: Olivera Bojić

Sajdžije oslobođene nove fiskalizacije

Foto: Nova ekonomija

Srbija

17.07.2022. 17:35

Časovničarske radnje, koje  se bave popravkom, održavanjem i ručnom izradom delova za satove i svrstane su u stare zanate, ne moraju da kucaju račune preko e- kase, objavljeno je u Biltenu Fiskalizacija Ministarstva finansija. 

Dakle, sajdžije, zanatlije koje popravljaju satove i časovnike, kako piše u Biltenu, oslobođene su obaveze evidentiranja prometa na malo preko elektronske fiskalne kase.

Pri tome, u Biltenu se napominje da sajdžije koje se u časovničarskoj radnji osim obavljanja sajdžijske delatnosti (usluga popravke, održavanja i ručne izrada delova za satove) bave i prodajom satova i drugih dobara koji ne spadaju u sajdžijsku delatnost, u obavezi su da koriste nove fiskalne kase (prema članu 4. Zakona o fiskalizaciji).

Uredbom o određivanju delatnosti kod čijeg obavljanja ne postoji obaveza evidentiranja prometa na malo preko elektronske fiskalne uređaja određene su delatnosti koje su oslobođene obaveze evidentiranja prometa na malo preko e-kase.

NEKAD JE ZANATLIJA BIO GOSPODIN

Prema toj Uredbi, delatnostima za koje ne postoji obaveza evidentiranja prometa na malo i primljenih avansa za promet na malo preko elektronske fiskalne kase smatraju se i radinosti iz Pravilnika o određivanju poslova koji se smatraju starim i umetničkim zanatima. Odnosno poslovi domaće radinosti, osim kamenorezačkog zanata.

MOJA BIZNIS IDEJA: UKRAŠAVANJE PREDMETA PIROGRAFIJOM

Prema tom Pravilniku propisano je da se starim zanatima smatraju i sajdžijski zanati (popravka, održavanje i ručna izrada delova za satove i časovnike).

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.