Vesti iz zemlje

15.10.2021. 12:44

Katarina Baletić

Autor: Nova Ekonomija

Novi fudbalski centar na Zlatiboru, pešačka zona, put i igrališta

Na Zlatiboru će se graditi novi sportski kompleks namenjen pripremama fudbalskih ekipa, vidi se iz tehničke specifikacije tendera koji je raspisala opština Čajetina. U okviru novog kompleksa predviđena je i pešačka zona, novi asfla...

Foto: Tehnička specifikacija

Na Zlatiboru će se graditi novi sportski kompleks namenjen pripremama fudbalskih ekipa, vidi se iz tehničke specifikacije javne nabavke koji je raspisala opština Čajetina.

U okviru novog kompleksa predviđena je i pešačka zona, novi asflatni put, restoran, dečija igrališta i teretana na otvorenom. Predviđeno je i da budu posečena stabla koja utiču na postavku objekata.

Raspisani tender odnosi se na izradu projektne dokumentacije.

Objavljen plan za Nacionalni fudbalski stadion, javni uvid do 30. oktobra

Sportski kompleks biće u skladu sa UEFA pravilnikom o objektima koji se koriste u trenažne svrhe, piše u tehničkoj specifikaciji. Navodi se i da će opštini Čajetina u izgradnji sportskog kompleksa pomoći i država. 

Kompleks će se nalaziti u neposrednoj blizini magistralnog puta gde se i sada nalaze sportski tereni.

Lokacija budućeg sportskog kompleksa:

Fudbalski centar trebalo bi da bude podeljen na sedam segmenata: zonu stadiona, zonu objekata fudbalskog centra, fudbalsku halu i pomoćni teren, „premium“ trening zonu, atletski stadion, „standard“ trening zonu i pristupni put i pešačku zonu (avenija sporta).

Zlatibor između urbanističkog haosa i održivog razvoja

Zona stadiona trebalo bi da obuhvata glavni i pomoćni stadion. Glavni stadion bi trebalo da ima tribinu na zapadu kapaciteta 2-2.500 gledalaca i istočnu tribinu čiju infrastrukturu će deliti sa pomoćnim stadionom. Istočna tribina biće kapaciteta 500-750 gledalaca.

Trenutno na Zlatiboru postoje tri terena sa prirodnom travnatom podlogom koji se nalaze na mestu Stadiona Švajcarija, na kome svoje utakmice igra i lokalni fudbalski klub „Zlatibor“. Tri terena se nalaze na lokaciji južnog oboda naselja, neposredno uz samo mesto gradnje fudbalskog centra. 
Generalna karakteristika svih terena je da ne postoji centralizovana usluga održavanja, a da je nivo održavanja samih terena „na prihvatljivom nivou ali ipak daleko od idealnih ili vrhunskih“.
Ne postoji ni dovoljno segmenata koji se odnose na sportsku mediciinu, oporavak igrača, kao ni sistem specijalnih terapeutskih bazena ili hidroterapije. Zbog toga na Zlatibor ne dolaze „vrhunske ili elitne ekipe“, navodi se u specifikaciji. 

„Avenija sporta“ koja obuhvata pristupni put i pešarčku zonu, podrazumeva osmišljavanje pešačke zone dužine oko 1,4 km koja bi trebalo da prati trasu današnjeg asfaltnog puta koji vodi ka centru Zlatibora. Ona bi trebalo da vodi od platoa kod hotela Tornik pa sve do budućeg kružnog toka na južnom obodu podučja naseljenog mesta, piše u specifikaciji. 

Planirani izgled sportskog kompleksa, foto: tehnička specifikacija

Kod stadiona je predviđena i izgradnja komercijalnog objekata u kome bi trebalo da se nađu restoran, supermarket i opciono turistički info centar. 

Pešačka zona bi trebalo da povezuje i plato ispred stadiona i objekat sa leve strane pešačke zone u kome bi se nalazio muzej sporta ili slična koncepcija objekta, kojima bi se, kako piše, obogatili turistički sadržaji Zlatibora.

Za tri nedelje počinje prečišćavanje otpadnih voda na Zlatiboru

Duž cele trase pešačke zone potrebno je predvideti i minimalno dva javna dečija igrališta, jednu javnu teretanu na otvorenom, kao i trim trkačku stazu.

Po mogućnosti, na fasadu nekog od objekata predvideti i veštačku stenu za penjanje, navodi se u specifikaciji.

Zapadno od pešačke zone, novom trasom od kružnog toka do centra Zlatibora predviđen je i novi asfaltni put za pristup centru. Između ovog puta i pešačke zone potrebno je predvideti i zonu za parkirnaje sa minimum 300 parking mesta.

Piše i da bi se postojećom trasom puta kao i budućom pešarkom zonom trebalo sačuvati „svako odraslo i zdravo drvo koje ne utiče na postavku objekata“.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.