Novi program EU namenjen lokalnom razvoju u Srbiji vredan 30 miliona

Foto: EU PRO plus

Novi program Evropske unije "EU Pro Plus" koji je počeo 14. aprila treba da doprinese društvenom i ekonomskom razvoju 99 lokalnih samouprava u Srbiji. Ukupna sredstva za sprovođenje tog programa, koji će trajati tri godine, iznose 30 miliona evra.

Program će se sprovoditi u regionima Šumadije, Zapadne, Južne i Istočne Srbije gde bi treblo da poboljša upravljanje teritorijalnim razvojem, podršku ekonomskom rastu, kao i na unapređenje socijalne infrastrukture i kohezije. 

Tokom prethodne decenije EU je, kako se navodi, pružala podršku lokalnom razvoju, a sada kroz novi program uvodi sveobuhvatni i održivi pristup teritorijalnom razvoju.

Kako se navodi biće podržani i projekti iz oblasti konkurentnosti, infrastrukture i društvene kohezije, koji će se birati putem javnih poziva.

"Srbija je pokazala do sada da ume odgovorno, namenski i transparentno da koristi fondove Evropske unije", rekla je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Ona naglašava da je ravnomerni ekonomski razvoj važna tema u pregovačkom poglavlju 22, koje se odnosi na regionalnu politiku i pripremu za korišćenje strukturnih instrumenata EU.

IZGLEDI ZA EKONOMSKI OPORAVAK SVE BOLJI, ALI NE I U EU

Joksimović je pozvala sve zainteresovane organizacije da pripreme dobre projekte za sprovođenje programa.

Ona napominje da će preduzetnici, a posebno ranjive kategorije, žene i mladi, na najbolji način moći da iskoriste sva dostupna sredstva.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici naglsio je da će se u okviru EU PRO Plus ulagati u infrastrukturu i doprinosiće se unapređenju opšteg ambijenta za poslovanje u Južnoj Srbiji, a sve u cilju podsticanja lokalne privrede.

"Čvrsto smo uvereni da mikro, mala i srednja preduzeća predstavljaju osnovu svake savremene privrede, zato EU PRO Plus nastavlja putem prethodnih programa i usredsređuje se na podsticanje razvoja privatnog sektora koji predvode preduzetnici", podsetio je Fabrici.

Prema rečima direktorka kancelarije UNOPS-a u Srbiji, organizacije koja sprovodi program, Mikele Telatin, EU PRO Plus će se oslanjati na eskpertizu koju je UNOPS stekao tokom poslednjih decenija u sprovođenju projekata namenjenih za lokalni razvoj u Srbiji.

Program će realizovati Ministarstvo za evropske integracije, a sprovodiće ga Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara