Vesti iz zemlje

15.11.2021. 13:16

Katarina Baletić

Autor: Nova Ekonomija

Novi Sad korak bliže izgradnji arhelološkog parka na Sajlovu

Vlada je donela rešenje kojim se utvrđuje javni interes za eksproprijaciju zemljišta i objekata u cilju izgradnje Arheološkog parka u Novom Sadu. Novi Sad gradi pristupne saobraćajnice i za potrebe privatnika Re&scaro...

Foto: PxHere

Vlada je donela rešenje kojim se utvrđuje javni interes za eksproprijaciju zemljišta i objekata u cilju izgradnje Arheološkog parka u Novom Sadu. 

Novi Sad gradi pristupne saobraćajnice i za potrebe privatnika

Rešenje je u skladu sa planovima detaljne regulacije za prostor zapadno od Subotičkog bulevara i severno od Bulevara vojvode Stepe, prostor za poslovanje u severozapadnom delu Novog Sada kao i za deo koji je namenjen za izgradnju arheološkog parka, zapadno od Bulevara Evrope.

Skupština Novog Sada je u septembru 2019. godine usvojila Plan detaljne regulacije prostora planiranog za arheološki park. Planom je obuhvaćen deo građeivnskog područja zapadno od Bulevara Evrope, južno od Rumenačkog puta i jugoistočno od ulice uz Gradsko groblje, piše u dokumentu.

Beton obrisao istoriju na Kalemegdanu

Područje se nalazi unutar granica arheološkog lokaliteta Sajlovo koje uživa prethodnu zaštitu čija je procedura za utvrđivanje za kulturno dobro u toku, piše u planu iz 2019. godine. Sajlovo se, prema podacima iz Informacionog sistema nepokretnih kulturnih dobara, i dalje ne nalazi na ovoj listi.

Na Sajlovu se nalazi veliko i dobro očuvano višeslojno arheološko nalazište koje se prostire na preko 50 ha. Tamo se nalaze materijalni ostaci naseljavanja u kontinuitetu – od ranog neolita i pojave zemljoradnje na prostoru Panonske nizije, kroz sve praistroijske periode (mlađe kameno, bakarno, bronzano i gvozdeno doba) preko ranih istorijskih, kasnoantičkih i ranosrednjovekovnih ostataka, do poznog srednje i novog veka, piše u prostornom planu.

Stefan Nemanja nije kulturno dobro, ali ima obezbeđenje skuplje nego muzej

Kada je plan usvojen, zamenik gradonačelnika Srđan Kružević je izjavio da ne želi da licititra kada će početi izgradnja Arheloškog parka, ali da se „sigurno neće čekati dugo“, kako je tada prenela Radio-televizija Vojvodine (RTV).

Krajnji cilj jeste da Arheološki park omogući prvenstveno zaštitu arheološkog nasleđa, ali i da obrazuje i edukuje, uz nesumnjiv turistički potencijal, napisao je tada RTV.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.