Srbija

30.08.2023. 14:59

Autor: Katarina Baletić

Novi zakon: Škole će morati da regulišu upotrebu mobilnih telefona

mobile phone in classroom Foto: Pixnio

Srbija

30.08.2023. 14:59

Sve škole će morati da upotrebu mobilnih telefona urede posebnim internim dokumentima, predviđaju izmene Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koje je Vlada Srbija usvojila i uputila u skupštinsku proceduru.

Odluka da sve škole moraju posebnim dokumentima da urede korišćenje telefona i drugih elektronskih uređaja u školi doneta je u skladu sa Zaključkom Vlade od 4. maja 2023. godine, piše u obrzaloženju Zakona.

Pravila koja škole donesu trebalo bi da budu u skladu sa smernicama Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Iz samog predloženog zakonskog rešenja, nije u potpunosti jasno da li bi škole trebalo da prilagodi već postojećim smernicama ili Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja treba da pripremi nove smernice.

Naime, na jednom mestu u obrazloženju zakona piše da je predviđeno da Zavod donese smernice za upotrebu mobilnog telefona, elektronskog uređaj ili drugog sredstva.

Na drugom mestu u obrazloženju zakona se navodi da je Zavod za vrednovanje obrazovanje već dao smernice, koje su dostupne na internet stranici tog zavoda, „o čemu su sve ustanove na odgovarajući način informisane“.

Na sajtu Zavoda su svojevremeno objavljene preporuke „Donesi svoj uređaj“ koje je ova institucija izradila, odgovara za Novu ekonomiju direktor Zavoda Branislav Ranđelović.

Ove preporuke odnose se na podsticanje škola i nastavnica da omoguće učenicima da donose svoje mobilne telefone, laptopove ili tablete koje bi koristili isključivo za potrebe nastave. U preporukama su istaknute i dobre i loše strane ovakve prakse.

Takođe, navedena su i pravila za korišćenje mobilnih telefona tokom nastave.

Prenosimo u celosti pravila iz ovih preporuka:

– Učenik mora da ispuni zahtev bilo kog člana školskog osoblja da se uzdrži od upotrebe digitalnog uređaja. Ukoliko učenik ne ispuni zahtev, telefon mu se oduzima u prisustvu svedoka, pakuje u kovertu sa učenikovim imenom, lepi i ostavlja u kancelariji. Po uređaj roditelji/zakonski zastupnici deteta mogu doći na kraju nastave.

– Učenik NE sme da koristi digitalni uređaj za snimanje, prenos ili objavljivanje fotografija, audio ili video-zapisa nastavnog materijala i procene bez pismenog pristanka svih strana.

– Lični digitalni uređaji ne smeju se koristiti u toaletima, svlačionicama ili bilo kom prostoru u školi koji se smatra privatnim. Slike, video i audio datoteke snimljene u školi ne smeju se prenositi niti objavljivati u bilo kom trenutku bez izričite dozvole nastavnika ili druge odgovorne osobe u školi.

– Kršenje navedenih pravila može dovesti do gubitka privilegija korišćenja vlastitih digitalnih uređaja u školi i tokom nastavnog procesa i/ili disciplinskog postupka.

– Neprikladna upotreba mobilnih uređaja može dovesti do oduzimanja uređaja koji se prosleđuje odgovornom licu u školi, od kojeg ga može preuzeti roditelj/zakonski zastupnik deteta. Naknadna krivična dela slične prirode mogu dovesti do dodatnih sankcija regulisanih zakonima i pravilnicima u zavisnosti od prekršaja.

Zbog manjka predavača se menja zakon: Uskoro može i nastavnik bez odgovarajućeg mastera

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.