Vesti iz zemlje

05.04.2023. 10:14

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Novo Koordinaciono telo će posredovati u sporovima države i investitora

Pxhere

Novoosnovano Koordinaciono za sporazume o uzajamnom podsticanju i zaštiti ulaganja objedinjuje i usmerava rad više različitih organa državne uprave i neće se baviti samo postupkom pregovaranja i zaključivanja bilateralnih investicionih sporazuma, već i načinom primene već zaključenih ugovora, navelo je Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine (MUST) u odgovoru Novoj ekonomiji.

Dodatno, Koordinaciono telo će i da posreduje u eventualnom postupku mirnog rešavanja sporova između investitora i države pre njihovog pokretanja pred međunarodnom arbitražom, dodaje se u odgovoru.

„Imajući u vidu ovako širok dijapazon različitih aktivnosti, bilo je neophodno upravo formiranje jednog zajedničkog tela kojim bi se obezbedilo njihovo koordinisano pregovaranje i praćenje primene“, navodi MUST.

Kako je objavljeno u Službenom glasniku, Vlada Srbije je prošle nedelje osnovala navedeno Koordinaciono telo.

Investitori iz brojnih zemalja, pre nego što se odluče da investiraju u jednu zemlju, traže da se zaključi bilateralni sporazum o uzajamnom podsticanju i zaštiti ulaganja kao pravni okvir i osnov za njihovo ulaganje.

Rad koordinacionog tela odnosiće se i na praćenje primene svih bilateralnih investicionih sporazuma koji su na snazi sa različitim zemljama.

„Sporazumima o uzajamno podsticanju i zaštiti ulaganja garantuje se stranim ulagačima pravičan i ravnopravan tretman, kao i puna zaštita i bezbednost njihovih ulaganja. Istovremno se stranim ulagačima iz garantuje i pravo na međunarodnu pravnu zaštitu, odnosno na pokretanje spora pred međunarodnom arbitražom“, navodi se u odgovoru ministarstva.

Prema Zakonu o ministarstvima, poslove državne uprave koji se odnose na „pregovaranje radi zaključivanja bilateralnih sporazuma o podsticanju i zaštiti ulaganja i pripremu zakona o njihovom potvrđivanju“ obavlja Ministarstvo privrede.

Neznanje, regulativa i politički uticaj

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.