FOTO: Krov nad glavom

NOVO: Nivo duga za komunalije ispod kojeg nema prodaje stana

FOTO: Krov nad glavom
Izmenama i dopunama Zakona o izvršenju i obezbeđenju uveli smo limit da ne može da se prodaje nepokretnost u kojoj lice živi za naplatu komunalnog potraživanja, najavila je danas za RTS ministarka pravde Nela Kuburović.

Kako je rekla, javna rasprava o izmenama zakona će biti u narednih mesec dana. Ali podsećamo da je potrebno da zakon prođe i kroz ostale procedure pre nego što uđe u skupštinsku proceduru. 

Ona je istakla da je bitno da se spušta cenzus koliko može da bude opterećena plata ili penzija na ime naplate potraživanja za dugovanja.

"Tako da sada umesto dve trećine plate, biće opterećena jedna polovina plate. Umesto dve trećine penzija, jedna trećina penzija. Kod minimalnih primanja, umesto jedne polovine, jedna četvrtina. To su velike promene", ističe ministarka pravde. 

Navodi da kada je reč o proceni vrednosti nepokretnosti da i danas može da se primeni Zakon o proceniteljima.


"Ono što je bitno je da smo primetili da postoje veliki problemi prilikom prodaje nepokretnosti. Treba da se uvede jedan objektivniji i trensparetniji sistem i zato se uvodi e-aukcija. To je jedini način da omogućite svima da učestvuju u samom postupku, a da na taj način postignete pravu cenu nekretnine", objasnila je ministarka pravde.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Vesna Jovanovic

    kuda ide novac od oporezivanja prihoda ? Zar mi to ne placamo duplo glomazna i neefikasna JP - i kroz poreze na licna primanja i kroz racune ?