Vesti iz zemlje

20.01.2021. 10:38

Saopštenje

Autor: Nova Ekonomija

Objavljen Vodič za bezbedan i zdrav rad od kuće

Uprava za bezbednost i zdravlje na radu Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja, objavila je Vodič za bezbedan i zdrav rad od kuće u kome su navedene obaveze poslodavca, ali i zaposlenih. Kako se navodi na sajtu ministarstva, vodič je na...

Foto: Pixabay

Uprava za bezbednost i zdravlje na radu Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja, objavila je Vodič za bezbedan i zdrav rad od kuće u kome su navedene obaveze poslodavca, ali i zaposlenih. Kako se navodi na sajtu ministarstva, vodič je napravljen sa ciljem da se olakša rad u novonastaloj situaciji, izazvanoj pandеmijom COVID-19.

U njemu su navedene obaveze kojih u novonastaloj situaciji treba da se pridržavaju kako poslodavci tako i zaposleni.

Kako se navodi u pravilniku, poslodavac je dužan da u saradnji sa zaposlenim stvori bezbedno i zdravo radno mesto i radnu okolinu.

Radni prostor kod kuće mora da bude bezbedan i zdrav za obavljanje poslova, mora da se vodi računa o zdravlju zaposlenih, uključujući i mentalno zdravlje.

Briga o mentalnom zdravlju zaposlenog treba da uključi redovno održavanje kontakta sa zaposlenim, pripremu uputstava i informacija (koja uključuju pitanja stresa, uznemirenosti) i po potrebi da se obezbedi razgovor sa stručnom osobom. 

Takođe poslodavac treba i da obezbedi opremu za rad zaposlenom ukoliko je zaposleni nema u svom vlasništvu, kao što je na primer računar, softver, pristup internetu i ostalo.

Poslodavac je dužan i da sprovodi nadzor nad obavljenim poslom i nad merama bezbednosti i zdravlja na radu (putem izveštaja o radu, virtuelnog nadzora o sprovedenim merama), kao i da stupa u kontakt sa zaposlenima u toku ugovorenog radnog vremena.

OBIM POSLA NAKON PRELASKA NA RAD OD KUĆE ISTI KAO PRE

OBAVEZE ZAPOSLENIH

U pravilnuku se navodi da je zaposleni dužan da primenjuje mere za bezbedan i zdrav rad, da namenski koristi opremu za rad.

Opremom mora pažljivo rukuje, kako ne bi ugrozio svoju bezbednost i zdravlje, kao i bezbednost i zdravlje članova svoje porodice. 

Pre početka rada zaposleni je dužan da pregleda radno mesto uključujući opremu za rad koju koristi i da u slučaju uočenih nedostataka obavesti poslodavca. 

Osim toga, on mora da uspostavi ravnotežu između poslovnog i privatnog života, a u toku ugovorenog radnog vremena održava redovnu i pravovremenu komunikaciju sa poslodavcem ili onim radnikom koji jezadužen za bezbednost i zdravlje na radu.

Cilj toga je kako se objašnjava da se sprovedu mere bezbednosti i zdravlja na radu, kao i da se pridržava uputstava poslodavaca o uspostavljanju i održavanju radnog prostra na bezbedan i zdrav način.

Zaposleni je obavezan i da prijavi sve opasnosti i probleme u skladu sa internim procedurama poslodavca koje se odnose na bezbednost i zdravlje na radu, upotrebu informacionih tehnologija, zaštitu i tajnost podataka, intelektualnu svojinu, kodeks ponašanja i ostalo.

U pravilniku se napominje da poslodavci i zaposleni koji rade od kuće treba da imaju ista prava i obaveze kao i onda kada se posao obavlja u prostorijama poslodavca.

Pri tome treba uzeti u obzir mere za održavanje kontakata i praćenje dobrobiti, bezbedne uslove za rad od kuće i ugovoreno radno vreme, zaključuje se u Vodiču za bezbedan i zdrav rad od kuće.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.